UFC 154

Fantastičan meč i veliki povratak GSP-a

18.11.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Dugoiščekivana borba između Georgesa St-Pierrea i Carlosa Condita za ujedinjenje titule prvaka UFC-a u velter kategoriji napokon je u nedjelju rano ujutro po našem vremenu došla na red i pokazalo se da smo je opravdano jedva čekali. U zaista fantastičnom meču GSP je uspio obraniti svoj pojas prvaka, a u sunaslovnoj borbi večeri Hendricks je nakon manje od jedne minute uspio nokautirati Kampmanna!

UFC 154 bila je jedna od onih priredbi najbolje svjetske MMA organizacije koja se najviše čekala ove godine. Razlog je vrlo jednostavan. Mnogima je izuzetno nedostajao sjajni kanadski MMA borac Georges St-Pierre koji se posljednji put borio prije otprilike godinu i pol dana, koliko je morao pauzirati zbog izuzetno teške ozljede koljena koja je zahtijevala operaciju, a zatim i vrlo dugotrajan proces oporavka.

Mnogi su strahovali da bi se moglo dogoditi da GSP više ne bude onaj stari borac koji je svojim predstavama oduševljavao fanove i svakom novom borbom osvajao desetine tisuća novih. Na mnoge borce tako duga pauza i tako teška ozljeda zna ostaviti poprilično velik trag, no očito da je GSP bio iznimno marljiv na pripremama i nije htio ništa prepuštati slučaju. Njegove samouvjerene, ali opet prilično oprezne izjave pokazale su se točnima. Carlos Condit pružio mu je zaista nevjerojatan otpor, no na kraju je nakon 25 minuta borbe Kanađaninu podignuta ruka zahvaljujući jednoglasnoj sudačkoj odluci.

No, kao što smo već rekli, GSP nije nimalo lako stigao do svoje 23. MMA pobjede u karijeri, iako je vrlo dobro otvorio meč. Borba je nakon određenog vremena na inicijativu GSP-a preseljena u parter, a već tijekom prvih pet minuta meča Carlos je zaradio poveću porezotinu kod desnog oka. U drugoj rundi Condit je bio nešto malo opasniji u stojci, pa GSP ponovno iskorištava jednu priliku i baca protivnika na pod, no umalo se dogodilo da je Condit stigao do prekida zahvatom, ali do toga na kraju ipak nije došlo. Carlosu je njegova posjekotina zadavala prilično problema, bilo je tu dosta krvi, a tijekom druge runde i GSP je zadobio malu posjekotinu pored oka.

SAŽETAK MEČA ST-PIERRE VS CONDIT POGLEDAJTE OVDJE.

U trećoj rundi Condit odličnim high kickom ruši GSP-a na pod, pokušao je iskoristiti tu priliku i svojim maksimumom pokušao je završiti protivnika opasnim GnP-om, no to mu ipak nije pošlo za rukom. Kanađanin je i dalje nastavio potvrđivati sumnje mnogih o svojoj taktici, a to je što više provedenog vremena u parteru, gdje je uglavnom bio u nešto boljoj poziciji, iako se Condit prilično dobro snalazio na leđima. Posljednjih pet minuta donijelo nam je žestoku borbu, udarci su sijevali, dosta se toga naprimao i GSP, a meč je završio s nekoliko upućenih udaraca laktom od strane Kanađanina.


Odlična borba, publika je definitivno mogla biti oduševljena, a GSP je nakon borbe otkrio da mu je ovo bio najteži meč u karijeri uz onaj protiv Jona Fitcha. Condit je bio prilično opasan, no njegovi udarci djelovali su relativno slabo. Radio je dotadašnji privremeni prvak mnogo, no nije previše pogađao, dok je Kanađanin bio znatno konkretniji i bio puno češće u dominantnim pozicijama. Anderson Silva ipak nije, kao što je Dana White najavio, nakon meča ušao u oktogon i izazvao GSP-a na borbu, no predsjednik UFC-a i dalje tvrdi kako je to meč koji bi definitivno trebali gledati.

Snimku izuzetno zanimljivog UFC-a 154 možete pogledati tijekom cijele nedjelje na Fight Channel PPV-u (MaxTV, kanal 25).

U sunaslovnoj borbi večeri mogli smo vidjeti jedan vrlo brz i lijep nokaut. Meč je trajao svega 46 sekundi. Martin Kampann završio je na podu nakon što ga je Johny Hendricks precizno pogodio lijevim krošeom, a nakon meča je otkrio kako se nada da bi ta pobjeda upravo njemu mogla donijet borbu protiv Andersona Silve, iako je to ipak malo vjerojatno.

U ostale tri borbe u glavnom dijelu mečevi su odrađeni do kraja, pobjednike smo saznali zahvaljujući sudačkim odlukama. Francis Carmont dobrano se namučio da bi podijeljenom odlukom svladao Toma Lawlora, a spomenimo kako su borci u određenim trenucima bili relativno pasivni kad je u pitanju borba u parteru, pa ih je sudac morao i nekoliko puta opominjati da budu aktivniji. Amerikanac Pablo Garza u odličnom je meču perolake kategorije uspio na isti način stići do pobjede nad Markom Hominickom, dok je Rafael dos Anjos slavio jednoglasno.

Uvodne borbe donijele su nam i jednu diskvalifikaciju. Talijan Alessio Sakara udario je Patricka Cotea u potiljak, a to nije prošlo nezapaženo te je meč prekinut. Cyrille Diabate slavio je gušenjem s leđa u prvoj rundi, dok je Ivan Menjivar napravio polugu na ruci Azamatu Gashimovu.

UFC 154, rezultati:
Georges St-Pierre def. Carlos Condit - jednoglasnom sudačkom odlukom
Johny Hendricks def. Martin Kampmann - KO (punch) R1 0:46
Francis Carmont def. Tom Lawlor - podijeljenom sudačkom odlukom
Rafael dos Anjos def. Mark Bocek - jednoglasnom sudačkom odlukom
Pablo Garza def. Mark Hominick - jednoglasnom sudačkom odlukom
Patrick Côté def. Alessio Sakara - diskvalifikacija (pudarci u potiljak) R1 1:26
Cyrille Diabaté def. Chad Griggs - Submission (rear naked choke) R1 2:24
John Makdessi def. Sam Stout - jednoglasnom sudačkom odlukom
Antonio Carvalho def. Rodrigo Damm - podijeljenom sudačkom odlukom
Matthew Riddle def. John Maguire - jednoglasnom sudačkom odlukom
Ivan Menjivar def. Azamat Gashimov - Submission (armbar) R1 2:44
Darren Elkins def. Steven Siler - jednoglasnom sudačkom odlukom