SADA je sve jasnije

Evo zašto je Michael Jordan psovao i bio bijesan zbog dolaska Phila Jacksona na klupu Bullsa: Želio mi je uzeti loptu iz ruku

01.05.2020 u 21:19

Bionic
Reading

Phil Jackson s klupe i Michael Jordan na terenu predvodili su dinastiju Chicago Bullsa do šest naslova prvaka u devedesetima. No njihova suradnja nije dobro počela i Jordanu je trebalo neko vrijeme da prihvati svoju novu ulogu u momčadi i stil igre koji je Jackson zamislio. Kako je to teklo opisali su glavni akteri u četvrtoj epizodi serije The Last Dance, posvećenoj Philu Jacksonu

'Nisam bio oduševljen Philom Jacksonom kad nas je tek počeo voditi. Želio mi je uzeti loptu iz ruku. (Njegov prethodnik) Doug Collins je igru temelji na tome da ja dobijem loptu', rekao je Michael Jordan u četvrtoj epizodi serije The Last Dance koja je bila posvećena Philu Jacksonu.

1989. godine Jerry Kraus napravio je vrlo neočekivan i hrabar korak. Umjesto Douga Collinsa, trenera koji je upravo vodio Chichago Bullse do finala Istočne konferencije za prvog trenera je imenovao njegovog dotadašnjeg pomoćnika Phila Jacksona. Bio je to rezultat nekoliko godina razvoja stanja unutar franšize. Collins je temeljio igru na tome da Jordan što češće dobije loptu. Kraus je želio nešto više i 1985. godine angažirao je Texa Wintera, osobu koja je u sveučilišnoj karijeri radila na razvoju taktike tz. triangularnog napada (triangle offense). Ideja je bila pozicionirati igrače na terenu na način koji se može shematski prikazati kao tri trokuta. U takvom rasporedu svaki je igrač u svakom trenutku mogao dodati loptu bilo kojem od četvorice suigrača. Igra je uključivala puno kretanja i svako dodavanje prema Jacksonovim je riječima otvaralo 32 nove mogućnosti.

Winter je kao pomoćnik poticao Collinsa da počne u igri primjenjivati njegove ideje, no njega to nije zanimalo. Phila Jacksona, s druge strane, jest. Od kada je 1987. godine postao pomoćnim trenerom Chicago Bullsa provodio je vrijeme s Winterom i upijao njegove ideje. Nakon dvije godine, Kraus je zaključio da je spreman preuzeti vođenje momčadi, s Winterom kao pomoćnikom.

'Svatko ima priliku dobiti loptu, no ja ne želim da pet sekundi prije kraja utakmice lopta bude u rukama Billa Cartwrighta. To nije ravnopravno sudjelovanje u napadu, to je je**no sranje. Trener je puno puta na mene vikao 'dodaj loptu'. Govorili su mi: nema JA u ovoj momčadi, a ja bih uzvratio 'ali ima JA kad pobjeđujemo', prisjetio se svoga nezadovoljstva u počecima rada s Jacksonom.

'Michael, ne očekuje da budeš najbolji strijelac lige. Lopta je ključna. Ako ćeš je uvijek ti imati, druge momčadi će znati kako pripremiti obranu. Poput Pistonsa. Ne brinem se za tebe. Moramo sve druge učiniti boljima i pronaći nove načine za napad', uvjeravao ga je Jackson.

Postupno, Jordan je prihvaćao svoju novu ulogu, a igrač koji je to optimalno iskoristio bio je Scottie Pippen.

'Kad se tako nešto dogodi, kada najveća ikona koju je NBA ikad imala shvati da ne mora stalno imati loptu, znate da se radi o nečemu posebnom', komentirao je za seriju Jackson.

Momčadi je trebalo neko vrijeme da pohvata konce, ali do doigravanja je taktika funkcionirala. No u finalu Istoka opet su ih zaustavili Pistonsi.

Sljedeće godine ništa ih nije moglo zaustaviti. Jedan od najboljih primjera onoga što je Jackson s Jordanom htio postići vidio se u zadnjoj, petoj utakmici NBA finala 1991. godine protiv Lakersa. Utakmica je bila iznimno neizvjesna. Za vrijeme time outa u četvrtoj četvrtini Jackson je pitao Jordana tko ostaje otvoren na šutu. Jordan je odgovorio 'Paxson'. 'U redu, onda mu dodaj loptu. Ne moraš ti pucati, John je stalno otvoren. A ti i dalje možeš kreirati.'

Jordan je ušao u sredinu, zabio se prema dvojici igrača Lakersa i dodao na lijevo loptu za slobodnog Paxsona. On je zabio.

'Kad je Paxson zabio taj prvi koš rekao sam OK, idem to ponoviti. Ući ću prema reketu i pronaći Paxa. A on je nastavio zabijati.'

'To je bilo upravo ono u što je Phil od kada je postao trener pokušavao uvjeriti Michaela. 'Ovi momci ovdje ti mogu pomoći', komentirao je Paxson koji je u drugoj polovini četvrte četvrtine zabio deset koševa i omogućio Jordanu, i svim Bullsima, proslavu prvog naslova.