PROLAZNA SKUPINA

Evo zašto Hrvatska jednostavno mora na Euro!

24.02.2014 u 16:58

Bionic
Reading

Nakon što su se slegli prvi dojmovi, presuda je jednostavna – s obzirom na ždrijeb i kvalitetu naših protivnika, hrvatska nogometna reprezentacija jednostavno mora otići u Francusku, na Europsko prvenstvo u nogometu

S obzirom da će iz svake skupine proći po dvije reprezentacije, te najbolji treći, korisnici s portala Tribina.hr redom pa isključivo očekuju da Hrvatska prođe skupinu u kojoj su najveće prijetnje Italija, Norveška i Bugarska. Portrete tih reprezentacija i razloga zašto bi Hrvatska mogla jurišati i na prvo mjesto sjajno je opisao korisnik BruceWayne, s portala Tribina.hr

Tribina.hr

jecommunity portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sport kojisu tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Kroz svojeanalize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekim sportskim aktualnostima, uz kritički osvrt i jedinstveni pogled na događanja.

'Nakon stresnog prolaska na SP u Brazilu, neke nove promjene hrvatskog nogometa ipak nam daju nadu da ćemo skroz ovu skupinu ipak proći bez većih problema. Prije same analize protivnika, htio bih istaknuti dvije stvari: Novog izbornika i sistem kvalifikacija koja govori da dva prva prolaze, plus treći ide u dodatne kvalifikacije. O izborniku smo već sve rekli, crni period je iza nas, vjerujem da je ispred nas s Nikom svijetla budućnost koju ćemo već moći prezentirati na SP-u.

O protivnicima

Italija: Ako smo već mogli birati koga iz prvog dijela ždrijeba, bili bi to Talijani ili BIH. Grci ne, jer sa njima se neda igrati nogomet. Talijani nas nisu nikad pobijedili, što nam dovoljno govori o tome koliko nam leže. Uz to, veliki broj kandidata koji bi trebao dobili priliku kroz budućnost, igra ili će igrati na Apeninima, što nam daje još jedan razlog da vjerujemo u konačni ishod i Hrvatsku na prvom mjestu.

Ono što također nama ide u korist; Gigi Buffon i Pirlo vjerojatno neće igrati cijeli ciklus, sada ne znam kakvo je stanje, ali momci koji su rođeni u 70-tima teško da će izdržati cijeli ciklus do kraja 2015-te. Ono što bi mogao biti problem je ta nova generacija mladih Talijana, na čelu s Beraldiem, Verratiem, Insigneom, Florenziem, ali njihovo vrijeme tek će doći. Talijani su na prekretnici, stoga je idealno vrijeme da ih srušimo.

Norveška: Igrali smo s njima par puta, liga im je poslije Danske najjača u Skandinaviji, ali dugo nemaju kluba u Ligi Prvaka. Rosenborgu je pala kvaliteta, dok je Molde sa čelu s bivšim trenerom Solskjaerom osvojio par titula zadnjih godina. Ono što smo mi Talijanima, to su Norvežani Nijemcima ili Nizozemcima. Primjer je puno igrača koji su iz Norveške lige, pa i Švedske, Danske prešli u 'razvojnu ligu', jer ipak Nizozemska liga nije toliko jaka kao prije kada je imala i po dva predstavnika u Ligi Prvaka.

Iz 'starije' generaciji igrača trenutno se ističe samo Hangeland, iskusni kapetan, dok se ulaganja u nogomet i davanje prilike mladima konačno isplaćuje jer dolazi nova generacija momaka rođenih u 90-tima; Y. Jenseen, Eikrem, Henriksen, Nordtveit. Ipak, ta ekipa nije na razini naše reprezentacije, i osim nekog veće iznenađenja, ne bi trebao biti problem slaviti kod kuće, ali i tamo.

Hrvatska je grupa treća najteža u kvalifikacijama (s portala Tribina.hr)

Bugarska: Zadnji puta smo Bugare na velikom natjecanju gledali već sada "davne" 2004. Generacija Martina Petrova, Berbatova, S. Petrova već je daleko na zalasku, a novi igrači se barem za veći uspjeh ne vide. Daleko od toga da je Bugarska danas razina San Marina, ali trenutno također ne vidim kako bi nas oni mogli ugroziti. Ima tu zanimljivih igrača kao što su Mihaylov, bivši golman Liverpoola, danas također u AZ-u, kao recimo Henriksen iz Norveške.

Tu su još bivši 'crnobeli' Ivanov, krilo Ivelin Popov, Tonev iz Aston Ville. Iako je danas Ludogorets možda i bolji klub po rezultatima od našeg Dinama, ta dva kluba po razvoju nacionalne selekcije ne mogu se usporediti. U objema ekipama igra preko 80% stranaca, gledajući samo najjači sastav, Dinamo će uvijek pronaći nekog kojem će krajnji domet biti veliki europski klub. Bugarski prvak je za sada orijentiran ka većem rezultatu u Europi, ali možda kroz par godina i oni proizvedu nekog koji će nositi reprezentaciju Bugarske i vratiti ju tamo gdje su Stoichkov i društvo stali.

Ostale dvije reprezentacije, pogotovo Malta, bi se trebale boriti za 5. mjesto, gdje će ipak Azeri uzeti možda i koji bod ostalim pretendentima za odlazak na Euro. Iako se razvoj nogometa, pogotovo futsala u Azerbajdžanu znatno širi, ekipa još nije na razini onih koji mogu i sanjati odlazak na bilo koje natjecanje.'