ZA MIRKA NOVOSELA

Evo što su na komemoraciji govorili premijer Plenković i gradonačelnik Tomašević

26.07.2023 u 17:28

Bionic
Reading

U Smaragdnoj dvorani zagrebačkog Hotela Esplanade održana je komemoracija za legendarnog hrvatskog košarkaškog stručnjaka Mirka Novosela koji je 20. srpnja umro u 86. godini

Novosel je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih košarkaških stručnjaka, član Kuće slavnih i sinonim za uspjeh.

Tijekom karijere je osvojio niz medalja na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, te klupskim natjecanjima. Mnogi ga i danas zovu 'ocem' Cibone zbog svega što je u klubu napravio. Bio je igrač, trener, direktor, čak i sudac.

Bio je i jedan od glavnih inicijatora, a kasnije i organizatora Univerzijade u Zagrebu 1987. Imao je i velike zasluge što je hrvatska reprezentacija nastupila na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je igrala finale protiv američkog "Dream Teama" i uzela senzacionalno srebro, a godinu dana kasnije je kao izbornik predvodio Hrvatsku do bronce na EP-u u Njemačkoj 1993.

Od legendarnog košarkaškog stručnjaka oprostili su se brojni visoki uzvanci, košarkaška, sportska i politička javnost. Javio se i predsjednik Kuće slavnih iz Springfielda John Doleva.

Komemoracija je počela kratkim filmom najvećim uspjesima koje je Novosel ostvario.

'Uvijek sam govorio da smo osvojili 39 raznih medalja i pehara, ali mi je najdraža ona 40., a to je dvorana i najmoderniji košarkaški centar u to vrijeme', kazao je Novosel između ostalog.

Udovica Krešimira Ćosića, Ljerka je u svom govoru naglasila kako je Mirko bio 'nježan suprug, otac i djed, ali i izuzetni košarkaški stručnjak, košarkaški mag.'

'Košarka je bila njegov život, igrači su bili tvoja djeca i tako si ih tretirao', istaknula je Ljerka Ćosić naglasivši kako je Mirkova košarkaška karijera bila iznimno bogata poručivši njegovoj obitelji da ne dopuste da sjećanje na njega nestane.

U ime igrača koje je Novosel vodio, oprostio se Aco Petrović naglasivši kako je njega s Mirkom povezivalo puno više od same relacije trener - igrač.

'Do Mirkova dolaska nismo mogli srušiti SSSR, a Mirko je shvatio kako se to može. Postavio je okvir, a igrači nevjerojatne košarkaške inteligencije to su ostvarili. Rezultat je bilo 11 uzastopnih pobjeda nad SSSR-om', kazao je dodavši: 'Znao je savršeno sačekati trenutak da izvuče asa iz rukava. Cibonina titula protiv Reala je remek djelo Mirkove lucidnosti. S Hrvatskom je osvojio europsku broncu 1993., ali ta je bronca puno vrjednija zbog okolnosti u kojima je osvojena, mjesec dana nakon Draženove pogibije. Zbog svega što je ostavio, grad Zagreb nikad ga ne smije zaboraviti', poručio je Petrović.

  • +10
Komemoracija za Mirka Novosela Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Kuće slavnih iz Springfielda John Doleva putem poruke se obratio javnosti izrazivši sućut njegovoj obitelji.

'Novosel je bio važna osoba u svjetskoj košarci, košarka bi bila drugačija da nije bilo Novosela. Gradio je most između američke i europske košarke. Član je Kuće slavnih i njegovo će nasljeđe nastaviti živjeti,' istaknuo je Doleva.

'Njegove su momčadi ostavile trag, osvojio je nevjerojatan broj medalja na najvećim natjecanjima. Nadahnuo je brojne stručnjake, dao je i veliki doprinos europskoj košarci. Nadam se da će ostati nadahnuće u Hrvatskoj i cijelom košarkaškom svijetu," dodao je glavni tajnik FIBA-e Andreas Zagklis.

Nikola Rukavina, predsjednik HKS-a je naglasio kako je Novosel bio košarkaški stručnjak i trenerski autoritet čije su ruke vodile mnoge generacije igrača do velikih uspjeha.

'Njegov odlazak ostavlja prazninu u svijetu košarke i među svima nama', poručio je čelnik HKS-a.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je dodao kako je 'nemjerljiv Novoselov doprinos gradu i sportskoj infrastrukturi' dodavši kako je odgovornost Grada da nađe primjereno mjesto za njegovu impresivnu zbrku.

'Novosel je iza sebe ostavio neizbrisiv trag, bio je ikona naše košarke, trener koji je svojim radom doprinio ogromnom razvoju hrvatske košarke i sporta općenito', kazao je Tomašević.

Na kraju je riječ dobio i premijer Andrej Plenković.

'Kao dijete koje je bilo inspirirano košarkom, pripadam generaciji koja razumije zašto je košarka bila jedna od najvažnijih sportova u našoj državi. Mirko Novosel je bio alfa i omega hrvatske košarke. Košarka koju je Mirko razvijao postala je jedan fenomen, nema tog djeteta koje nije dolazilo u to doba u Dom sportova i jedva čekalo svaku Ciboninu utakmicu. To su bili neponovljivi trenuci', istaknuo je Plenković istaknuvši Novoselove zasluge prilikom organizacije Univerzijade, ali i nastupa hrvatske vrste na OI u Barceloni 1992.

'Dovesti Univerzijadu 1987. u Zagreb je bilo pretvoriti sportsku infrastrukturu u ono u čemu je zagrebački sport danas poznat. Uspjeti uvrstiti Hrvatsku na olimpijski turnir u Barceloni je ravno diplomatskom čudu. Bio je i pomoćnik ministra zadužen za sporta. Mirkova je ostavština inspiracija za sve one koji će i danas i u budućnosti igrati košarku, jer je to jedan od stupova hrvatskog društva', poručio je hrvatski premijer.