Ballkani je hit

Evo koliko je već zaradio prvak Kosova koji je uzdrmao Dinamo; to nisu ni sanjali!

06.10.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Poraz nogometaša Dinama u 2. kolu Konferencijske lige od kosovskog prvaka Ballkanija (2:0) uzdrmao je zagrebački klub, a napunio blagajnu kluba iz Prištine

Iako je Dinamo u Prištinu otputovao znatno oslabljen, bez nekoliko važnih igrača, mnoge je iznenadila loša igra momčadi koju vodi Sergej Jakirović.

Iznenadilo je to i nekadašnjeg igrača Dinama Ardiana Koznikua, Kosovar koji je ostavio dubok trag u hrvatskom nogometu.

'Govorio sam ja već prije utakmice da Ballkani nije momčad za podcjenjivanje. Dinamo nije djelovao odlučno, posebice u prvom poluvremenu, već dosta mlako, sterilno, kao da je čekao što će domaćin napraviti', kazao je za tportal 55-godišnji Ardian Kozniku.

No, s druge strane ambiciozna momčad s Kosova je već plasmanom u Konferencijsku ligu zaradila više od tri milijuna eura, a pobjeda protiv Dinama, koja je odjeknula u regiji, donijela im je dodatnih 500 tisuća eura (honorar Uefe za pobjedu u grupnoj fazi).

Podsjetimo, Ballkani je ove sezone pred svojim navijačima jednostavno nepobjediv, povezali su čak jedanaest uzastopnih pobjeda. Ove su sezone u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu redom padali Larne (3:0), Lincoln (2:0), BATE Borisov (4:1) te naravno Dinamo (2:0).

A ukupan iznos koji im je Uefa već isplatila ostali klubovi s Kosova, kao što su Dukagjini, Malisheva, Fushe Kosova, Liria, Gjilani i Feronikeli, mogu samo sanjati jer primjerice tih 500 tisuća eura- za većinu klubova je godišnji budžet.

A sudeći po ovoj utakmici protiv Dinama momčad Ballkanija tu ne želi stati. O njima se piše kao o senzaciji.

No, s druge strane ovaj poraz dobro je uzdrmao Dinamo i već se govori o smjeni nekih ljudi. Nije više sigurna niti pozicija trenera Sergeja Jakirovića, a siguran više nije niti član Uprave Dario Šimić koji je trebao biti glavni čovjek za pojačanja jer klub nema sportskog direktora.

No, prodajom ključnih igrača i očito dovođenjem igrača koji se nisu pokazali kao pojačanja, klub iz Maksimira – koji je bio nadomak prolaska grčkog AEK-a na putu prema Ligi prvaka (prosuli vodstvo 0:2) – uzdrman je. I uz sve to izgubio je zaradu od 20-ak milijuna eura koliko bi zaradio da su izborili plasman u Europsku ligu. Nakon toga je smijenjen trener Igor Bišćan, što je klub dosta koštalo (otpremnina od navodno milijun eura)…

I onda se još nakon svih tih šokova blamiraju u najnižem klupskom europskom rangu, Konferencijskoj ligi i razbacuju se svojim ugledom protiv skromne momčadi s Kosova koja dolazi iz 32. po redu europske lige po jačini.

  • +7
Priština: FC Ballkani i GNK Dinamo u utakmici 2. kola UEFA Konferencijske lige Izvor: Pixsell / Autor: Marko lukunic/PIXSELL
Standings provided by Sofascore