Novinari Daily Maila

Eric Cantona završio na prvom mjestu svih transfera u Engleskoj iako je iznos smiješan

14.07.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Transfer argentinskog veznjaka Enza Fernandeza početkom ove godine iz Benfice u Chelsea za 120 milijuna eura rekordan je transfer u Premieri ligi

Vrlo blizu je i transfer Jacka Grealisha iz Aston Ville u Manchester City za 117 milijuna eura, te Romelua Lukakua iz Intera u Chelsea za 115 milijuna eura.

Fernandez, Grealish i Lukaku su imali najskuplji potpis u povijesti engleskog nogometa, ali tko je najvrjedniji potpis u povijesti Premier lige?

Novinari Daily Maila sastavili su listu igrača koji su ostavili veliki trag u engleskog nogometu, a za njih su plaćene skromne ili čak nikakve odštete.

Na broju jedan je Eric Cantona koji je 1992. godine stigao u Manchester United iz Leeds Uniteda za svega 1.5 milijuna eura. Cantona nije bio ni među prvih pet najskupljih transfera tog ljeta, a mnogi se slažu kako je zapravo taj 'iznos smiješan.' No, Manchester Unitedu se pokazao kao povijesno potez.

U Manchesteru je stekao veliku popularnost i status ikone kluba, a navijači su ga 2001. godine izabrali za najboljeg igrača stoljeća. "King Eric" je u dresu "Crvenih vragova" u pet sezona osvojio četiri naslova prvaka i dva FA kupa.

Sjajan "nos" imao je i Arsene Wenger koji je 1996. u Arsenal doveo Patricka Vieiru iz Milana za 3.5 milijuna eura.

Vieira se brzo etablirao kao jedan od ključnih kotačića u stroju "topnika". U devet godina u klubu Vieira je upisao 406 nastupa i postigao 33 gola. Osvojio je tri naslova prvaka Premier lige i četiri puta FA kup.

Još manje je Leicester City 2012. platio za Jamiea Vardyja. "Lisice" su za tada 25-godišnjeg napadača Fleetwood Towna platile svega 1.2 milijuna eura.

U godinama koje su uslijedile Vardy je postao jedan od najboljih strijelaca u povijesti kluba predvodivši klub do povijesnog naslova prvaka 2016. godine.

Na listi su i James Milner koji je u Liverpool stigao 2015. iz Manchester Cityja besplatno, kao i Sol Campbell iz Tottenhama u Arsenal 2001.

Legendarni nizozemski vratar Edwin van der Sar, koji se trenutačno nalazi na odjelu intenzivne njege splitskog KBC-a, nakon što nakon što mu je dijagnosticirano subarahnoidalno krvarenje (SAH), preselio je 2005. iz Fulhama u Manchester United za dva milijuna eura.

Nizozemac je na Old Trafford stigao kao prijelazno rješenje dok ne stasa Tim Howard. Na koncu je ostao šest sezona u kojima je osvojio četiri naslova prvaka, dva Liga kupa i Ligu prvaka.