SAMO ZA TPORTAL

Duje Čop o golovima protiv Dinama, izgledima Rijeke i Hajduka te najboljem treneru u HNL-u

12.02.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Kao što već tjednima svjedočimo, SuperSport Hrvatska nogometna liga već dugo nije bila ovako izjednačena, neizvjesna. Pogotovo to mislimo u borbi za vrh. A jedan od 'krivaca' za to je i 34-godišnji Duje Čop, koji je u siječnju s tri gola srušio Dinamo, u odgođenoj utakmici 4. kola, a potom je ove subote ponovno matirao Modre i opet im uskratio pobjedu

Duje Čop proživljava novu nogometnu mladost. Jer još prije deset godina, u sezoni 2013/14, s 22 gola bio je najbolji strijelac lige, a sada ponovno njegovi golovi kroje prvenstvo.

Ne kažemo da će ga i prekrojiti, ali svakako itekako utječu na raspoloženje među momčadi koje se bore za vrh. No, bez obzira na to što zabija važne golove, zahvaljujući kojima je Lokomotiva u četiri utakmice u ovom dijelu sezone osvojila čak sedam bodova, Čop bi bio najsretniji da ne mora govoriti za medije.

'Nikad to nisam volio. Bitnije mi je kako igram i zabijam li', pokušao je još jednom Čop 'pobjeći' od medija, ali uspjeli smo ga nagovoriti, jer ipak je u sjajnoj golgeterskoj formi. Podsjećamo, zabio je tri gola u pobjedi 3:0 nad Dinamom. Potom je zabio i u Velikoj Gorici za pobjedu 2:1 nad Goricom, da bi ove subote bio strijelac drugog gola Lokomotive u srazu s Dinamom, a koji je završio bez pobjednika 2:2.

'Uopće ne razmišljam ni o kakvim osobnim statistikama, niti o naslovima, već razmišljam samo o prvom sljedećem suparniku, da dam sve od sebe i kako da pomognem Lokomotivi. Normalno je da je najljepše se dokazati i dobro igrati protiv najboljih. To je veći gušt, i pogoci u takvim utakmicama nose veću težinu'.

Što se dogodilo tijekom zimske pauze, jer u prvom dijelu sezone niste puno ni igrali (op.a. ulazio kao zamjena u šest utakmica), a ni zabijali?

'Istekao mi je ugovor s Dinamom. Ostao sam u Hrvatskoj, nisam htio nikamo putovati daleko, jer sam postao otac, taman se rodila kćerkica. Sve je bilo svježe, a nisam htio bez obitelji nikamo. Zato sam tražio opciju da budem što bliže Zagrebu. Trenirao sam sâm, osim toga imao sam i stalno nekakvih kroničnih ozljeda, jer morao sam se non-stop nekome dokazivati, pa ih nisam mogao ni zaliječiti do kraja. Tako da sam taj period od tih nekoliko mjeseci u kojima nisam imao klub, iskoristio da treniram s Perom Kuterovcem i Miljenkom Rakom (op.a. obojica stručnjaci za tjelesnu pripremu sportaša), na jačanju mišića i preveniranju ozljeda. To mi je najbitnija stavka, da sam zdrav. Potom se pojavila opcija s Lokomotivom, njima je trebao napadač, a meni klub iz Zagreba, na visokom nivou, sređen. I prošao sam poznate Čabrajine pripreme. Vidi se na cijeloj ekipi da dobro radimo, da smo sjajno pripremljeni'.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Evidentno je da se dobro radi, jer nema prijelaznog roka u kojem netko od važnih igrača napusti Kajzericu. A rezultati su uvijek vrlo dobri. Direktor Šikić zna posao, a pogotovo Čabraja, koji je već godinama u klubu?

'Ja bih rekao da je trener Čabraja najbolji trener u Hrvatskoj. Ako do sad nikome nije bilo jasno, onda je valjda sada, nakon svih ovih rezultata, postalo jasno'.

Niste mu baš napravili dobru uslugu. Sad bi mu mogli dolaziti 'kucati na vrata' i odnositi potrebnu koncentraciju?

'Ha, ha.. Zaslužio je. Ali neka on bude s nama još neko vrijeme. Ali treba to naglasiti. I bilo bi fer da ga se stavi u fokus, jer stvarno radi nevjerojatan posao. Imamo klince koji tek dolaze, nisu ni upoznati sa seniorskim nogometom, a igraju fenomenalno. Ja uživam svaki da s njima. I stvarno, svaka im čast. To je čudo'.

  • +12
Lokomotiva - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nego, zanimljivo. Prije golova u siječnju, zadnji ste postigli kao Dinamov igrač na posudbi u Šibeniku. I izbacili Modre iz Kupa. Vrlo brzo Šibenik vas je vratio Dinamu. Što se dogodilo tada?

'Ne bi uopće želio ulaziti u detalje toga. To je jednostavno bilo, pa prošlo. U Šibeniku mi je bilo super, mogu se zahvaliti tim ljudima koji su me podržavali, navijačima, ljudima po gradu. Primili su me vrhunski, bili su stvarno odlični prema meni. ja sam davao sve od sebe za Šibenik. Na kraju smo raskinuli moju posudbu. To je bila odluka kluba. Ja, najiskrenije, prave razloge ni ne znam. To bi njih trebalo pitati. Što se mene tiče, to je prošlost, pamtim samo lijepe dane'.

S Lokomotivom sjajno gurate. Približili ste se Osijeku za još jedan bod. Sada ni mjesto koje vodi u Europu nije toliko udaljeno?

'Da, sve znamo. Idemo utakmicu po utakmicu. Imamo šanse priključiti se u tu boru i pokušavamo u svakoj utakmici pobijediti. Mislim da smo u ove četiri utakmice da možemo svakoga pobijediti, da se ne trebamo nikoga bojati kad smo pravi. Da smo opasni i velikima i malima. Tako da vjerujem u nas. Ali to su mladi dečki, i normalno je da bude svakakvih oscilacija. Vjerujem 100 posto u njih i da ćemo moći pratiti ovaj tempo'.

Često po komentarima čitamo, kada igraju Dinamo i Lokomotiva, kako su to dva 'bratska kluba', a ipak Lokomotiva sada, u ovim utakmicama kada se 'lomi' prvenstvo, ne pušta bodove?

'A što reći. Bolje da šutim na takve komentare'.

Sada vas čeka gostovanje na Rujevici, kod zahuktale Rijeke i kod trenera Željka Sopića, protiv kojeg ste igrali još 2011. godine, Vi ste tada nosili dres Hajduka, a on Lokomotive.

'Zna, ali ne sjećam se previše detalja, ipak je to bilo davno. No, sjećam se da je i kao igrač bio usredotočen i aktivan, baš kao i sada kao trener'.

Izjavili ste nakon one pobjede 3:0 protiv Dinama, da su Modri i splitski Bili veći favoriti za naslov nego Riječani.

'Jesam, da. Ali bilo je to prije dva tjedna valjda (ha, ha). Nisam očekivao da će Rijeka ovako dobro krenuti. Ali, sada, ih mogu samo pohvaliti. Dinamo i Hajduk i dalje ne mogu otpisati. Mislim da su oni i dalje favoriti, ali i Rijeka ima velike izglede. To će biti utrka u troje do zadnjeg kola'.

Kako gledate, kao bivši igrač Dinama, na ovu krizu u maksimirskom klubu?

'Ne mogu reći ništa, jer ne znam što se tamo događa. ja mogu samo reći da sam u Dinamu proveo najljepše dane svoje karijere. I uvijek rado vidim te dečke, dobri smo si, družimo se i privatno. Ali kada igram za drugi klub, bilo bi suludo da ne dajem sve od sebe. kao i svatko. Nisu u dobrom trenutku, to se vidi. Ta kriza traje dugo. Nešto se treba okrenuti, ali kako nisam 'unutra', nije moje niti da bilo što komentiram. Klub je to s igračima najviše kvalitete, prije godinu dana igrali su Ligu prvaka i pobjeđivali Chelsea, a sad se uopće ne vide obrisi tih igrača. A nogomet zaboravili igrati sigurno nisu. To je pitanje od milijun dolara'.

Kakvi su vaši osobni planovi?

'Ja uživam u Lokomotivi, gledam samo prvu sljedeću utakmicu. I proživljavam opet ono najljepše od nogometa. Htio bih stvarno pohvaliti suigrače, jer kako sam ja zabijao te golove, možda sam i odvukao pažnju, ali bez njih ne bi mogao ništa. Oni su fenomenalni, primili smo, čini mi se, i najmanje golova u nastavku sezone. Tako da u svim segmentima igre bili smo fenomenalni, To je uspjeh igre cijele ekipe', završio je Duje Čop, u čijem se glasu itekako osjeti pozitiva. A kako i ne bi, kad je hit igrač nastavka sezone.

I tko zna, nastavi li ovako... Samo za podsjetnik, bio je Čop i reprezentativac. Skupio je 14 nastupa za Vatrene i upisao dva gola.

Sažetak utakmice Lokomotiva - Dinamo 2:2 Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport