OD HAAGA DO VUKOVARA

Dugi vikend iz snova hrvatskih navijača

17.11.2012 u 23:21

Bionic
Reading

Teško se sjetiti kada se u hrvatskom navijačkom svijetu u tako kratkom vremenu slilo događaja, emocija i sadržaja kao tijekom ovoga vikenda

Hrvatske navijačke skupine proživljavaju vikend iz snova. Sve je počelo u petak kada je Hrvatska ostala prikovana uz TV ekrane i kada se zemljom zaorio urlik oduševljenja nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču.

Nizozemska štedljivost, koja instantno ispraća haške 'oslobođenike' iz zemlje, omogućila je i povratak nacionalnih ikona već iste večeri, što su u svim gradovima popratili i nogometni navijači. Sve grupe davale su ritam masovnim okupljanjima podrške, uz svoj standardni 'arsenal' – dimom i pjesmom, a u Zagrebu su BBB-i (igrom slučaja, isplanirano unaprijed) otvorili mural za Vukovar kao uvertiru nedjeljnoj obljetnici.

U subotu je uslijedilo 16. kolo MAXtv Prve lige i narodna euforija prelila se u navijačke sektore stadiona. Pljuštale su koreografije i izrazi potpore generalima, pozivanja na masovan odlazak u Vukovar, domoljubne pjesme (s primjesama ustaškog primitivizma od kojeg se između redova javno ogradio i sam heroj Gotovina) i energija koja je diljem zemlje bila neprispodobivo pozitivnija nego je to uobičajeno. I policija je imala daleko više razumijevanja za navijačke rituale nego inače pa nikakvih stadionskih sukoba nije bilo.

I sada slijedi nedjelja. Članovi svih grupa otići će u Vukovar gdje će sudjelovati u povorci žalosti i ponosa koja polako ali sigurno prerasta u najvažniji skup u Hrvatskoj tijekom godine. Nikakav pakt o nenapadanju, kažu navijači, nije sklopljen jer je to jednostavno nepotrebno i suvišno. Zna se da u Vukovaru nitko (iole razuman) ne stavlja sebe ispred događaja i da je tamo uvijek vladala i vladat će harmonija među rivalima svih vrsta, pa tako i onih s hrvatskih tribina.

Da se barem ponavlja češće, a kamo sreće da postane čvrsto pravilo.