pavić samo za tportal

Dok mi maštamo o novom svjetskom zlatu, legendarni hrvatski golman i nekoć najbolji svjetski vaterpolist, o detalju koji ga posebno veseli

01.07.2022 u 09:59

Bionic
Reading

Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju ovog petka (19.30 sati) u Budimpešti čeka borba za finale svjetskog prvenstva, a s druge strane stajat će jedan od favorita turnira - Španjolska. Ujedno i reprezentacija koja je našim vaterpolistima posljednjih godina često bila prevelika prepreka. No, ova pomlađena generacija pokazala je da zna i može, a potvrdio je to i Josip Pavić, legendarni golman, 2012. godine najbolji vaterpolist svijeta

Hrvatski vaterpolisti opet su u borbi za odličja. Iako uoči odlaska u Budimpeštu nitko ne bi stavio 'ruku u vatru', jer momčad Ivice Tucka doživjela je pomlađivanje, ona je iz utakmice u utakmicu rasla.

Doduše, kada pitate Josipa Pavića, jednog od najtrofejnijih hrvatskih vaterpolista, i igrača koji je 2012. godine bio izabran za najboljeg svjetskog igrača, za njega ovo ipak nije takvo iznenađenje.

'Sve ovo izgleda mi super, odlično, stvarno dobro. Tim prije što je počeo odmah nakon klupske sezone. No, nismo dobri samo mi, već je cijeli turnir na visokom nivou', rekao je za tportal svjetski prvak i olimpijski pobjednik, u čijoj se riznici nalaze još brojna druga odličja, danas 40-godišnji Josip Pavić.

Pavić, koji je karijeru prekinuo 2019. godine, a danas je na funkciji posebnog savjetnika za sport Ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, smatra da je Hrvatska od prvog kola i ogleda s Grčkom u odličnom izdanju.

'Odigrali su naši odlično s Grčkom, olimpijskim pobjednikom. Istina, uslijedio je možda mali pad protiv Njemačke, ali i tu smo utakmicu uspješno apsolvirali. Mogu se složiti da se dižemo iz utakmice u utakmicu, ali nije da smo na početku turnira bili lošiji. Sada našim dečkima raste samopouzdanje, i to se itekako osjeti'.

Uslijedila je utakmica protiv Gruzije, potom i protiv Srbije, u kojoj više nije bilo prilike za krivi korak. I položili su dečki 'maturu'.

'Jesu, definitivno. To su sada sve utakmice u kojima se igra 'na gol'. Nema tu prevelikih razlika, već se treba u svakoj utakmici broj pogrešaka smanjiti na najmanju moguću mjeru. I u završnicu su ušle reprezentacije, poput Mađarske, Srbije, Španjolske, Grčke... koji su (bili) kandidati za medalje. Eto, Mađari su ispali, vjerojatno pod pritiskom domaćeg terena, igrajući možda ne tipično za njih, a Talijani predvođeni izbornikom Alessandrom Campagnom to su znali iskoristiti i stići do pobjede'.

Znači, u polufinalu, nekih izrazitih favorita baš i nema?

'Definitivno, nema. Kao što sam rekao, tu je sve moguće, jer svi su podjednaki. Nije bilo favorita niti u četvrtfinalima, a kamoli će sada'.

Bili ste golman, pa kakvim vidite reakciju Tonija Popadića, koji je priliku dočekao kao drugi golman, a sada briljira?

'I Popadić, ali i Bijač su izuzetno kvalitetni. Evidentno je da su odradili odličan posao s Posinkovićem. Samo neka tako nastave. I bit će sve super. S time da svakako moram još jednom pohvaliti Popadićeve obrane protiv Srbije'.

Puno se priča o pomlađivanju reprezentacije. Očito je Tucak uspio bez posljedica napraviti tu smjenu?

'Spoj je to mladosti, ali i iskustva. Imamo dosta debitanata, ali siguran sam da možemo biti mirni što se tiče budućnosti reprezentacije. I to me posebno veseli'.

Čemu se možemo nadati protiv Španjolske, koja nam je 'crna mačka' zadnjih godina?

'Pobjeđivali su nas i u Koreji i u Tokiju, ali sada je ovo posve druga priča, druga utakmica. Siguran sam da naši u tim utakmicama uopće ne razmišljaju, a vidim i po izjavama da su svi samouvjereni, ne i prepotentni, poštuju suparnika, ali i vjeruju u svoje mogućnosti. Čuo sam se s momcima, razmišljaju utakmicu po utakmicu, i siguran sam da će dati svoj maksimum. I zašto se onda ne nadati uspjehu? Jer vidjeli smo da su se i Španjolci, iako veliki favoriti, mučili protiv Crnogoraca'.

Dakle, i vi već polako pakirate stvari za dolazak u Budimpeštu na nedjeljno finale?

'Uđemo li u finale, ali prvo ga treba izboriti, dolazim pružiti podršku dečkima', završio je Josip Pavić.