dražen besek za tportal

Dok je dio navijača tražio odlazak trenera Čačića, bivši Dinamov igrač bio je vrlo racionalan te je pojasnio razlog lošeg drugog poluvremena

10.08.2022 u 08:06

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama pobjedom 4:2 nad Ludogorecom u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka potvrdili su i pobjedu iz prve utakmice, te se s ukupnih 6:3 plasirali u play-off najelitnijeg klupskog natjecanja. Doduše, iako su Modri vodili 3:0, opuštanje i razmišljanje o velikom hrvatskom derbiju, koji je na rasporedu ove subote, doveli su do toga da su gosti smanjili na 2:3 te unijeli nepotrebnu nesigurnost.

Dinamo je svoj primarni zadatak za ovu sezonu ispunio. Barem što se europskog dijela natjecanja tiče. Jer prolaskom u play-off Lige prvaka, klub iz Maksimirske igrat će najmanje u skupinama Europske lige. Bude li sreće i znanja protiv norveškog Bodø/Glimta, Čačić će osjetiti slast igranja s europskim velikanima.

No, da bi u tom društvu bio konkurentan, morat će izvući pouke iz ogleda protiv Ludogoreca, u kojem je njegova momčad odigrala odlično tek prvo poluvrijeme.

Slaže se s tim razmišljanjima i bivši nogometaš, danas trener, 59-godišnji Dražen Besek, kojeg smo sreli ispod zapadne tribine maksimirskog stadiona. No, Besek za ovakav poteze ima razumijevanja. A nisu ga pokolebali ni povici koje smo mogli čuti od dijela nezadovoljnih navijača, a koje su Čačiću upućene i u Varaždinu.

'Niti u jednom trenutku nije dolazilo u pitanje hoće li Dinamo proći ili ne. Jednostavno, to se dogodi. Jer zadovoljan si rezultatom, potom se uvukla malena doza nervoze, ali sve u svemu, imao je Dinamo sve pod kontrolom', rekao je za tportal bivši Dinamov igrač.

Imao je, ali dojam je da se trener Čačić prerano odlučio na zamjene. Jer prvo poluvrijeme bilo je odlično, Dinamo je imao 3:0, ali je u završnici primio gol.

'Iskreno, uvjeren sam da je bilo razmišljanje već o subotnjem derbiju protiv Hajduka, te da se zbog toga išlo na izmjene. Osim toga, dva su igrača imala i žute kartone, pa je postojao rizik da dobiju i druge. Sada kad gledamo na to, možda se nije pokazalo kao najspretnije rješenje, ali Dinamo ima puno utakmica, raspored mu je strašno zgusnut i sigurno se mora razmišljati o svježini igrača. Nije drugo poluvrijeme bilo kao prvo, ali događa se. Treba se imati razumijevanja, rezultat sve pokriva, sigurno je da bi kada imaš veći broj igrača na terenu, trebalo još bolje razigravati. Tada bi i publika još više podržala ekipu. Ali sve u svemu, treba biti realan. Dinamo je bolja momčad, pred njom je lijep period da se uspije pripremiti za utakmicu s Bodø/Glimtom, a sve je to u glavama stožera, ali i igrača također. I zato je moj nekakav dojam, da je u ovoj utakmici odigrano samo prvo poluvrijeme, dok je drugo provedeno razmišljajući o Hajduku i Norvežanima'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Dakle, s trenerskog aspekta, Čačićevi su potezi razumljivi i prihvatljivi?

'Ne želim mu biti odvjetnik, ali mislim da se vodio razmišljanjima o sljedećim utakmicama'.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

  • +27
NK Dinamo - NK Ludogorec, 3. pretkolo Lige prvaka, 9.8.2022. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Može li ovakav Dinamo protiv Norvežana do Lige prvaka? Ipak su oni u punoj natjecateljskoj formi?

'Ovisit će o atmosferi i pripremi za tu utakmicu. Sigurno je da Dinamo ima kvalitetu da bi prošao Norvežane. Ali tamo će biti problem s umjetnom travom, na koju će se morati prilagoditi. To su dvije podjednake ekipe, gdje bi opet stavio prednost Dinamu, ne zato što sam subjektivan, već zato što je individualna klasa Dinamovih igrača veća od igrača norveške momčadi. Bit će upitna koncentracija, morat će se paziti na najsitnije detalje, da se ne dogodi kakav slučajni kiks i suparniku dâ poklon. U dvije utakmice Dinamo mora biti na nivou i u skladu s renomeom'.

Dva su igrača, Špikić i Baturina, zabljesnula. Špikić i Baturina, a jedan se vraća u formu, mislimo na Oršića?

'Špikić je apsolutno zaslužio sve pohvale, baš kao i Baturina, koji bi sigurno mogao zaigrati i u subotu protiv Hajduka. Ali jako mi je drago što se Oršić digao. Utakmice dižu igrače, te sitnice koje dižu samopouzdanje. A to se ne može dobiti samo na treninzima. Špikić je pokazao puno toga, a njegovo prvo poluvrijeme, ustvari baš kao i cijele momčadi iz tog perioda, dobra su preporuka kako bi se trebalo igrati u svakoj utakmici od prve minute', zaključio je Besek.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.