MALMÖ, MARIBOR,...?

Dinamu slijedi teži put prema Ligi prvaka

07.05.2013 u 18:54

Bionic
Reading

Iako nogometna prvenstva diljem Europe još nisu završena, sve je izglednije kako će zagrebački Dinamo tijekom ljeta u kvalifikacijama za Ligu prvaka imati težu putanju do toliko željenog nastupa u skupinama

Dinamo je osigurao osmi uzastopni juriš na skupnu fazu Lige prvaka, a protekla dva pokušaja urodila su plodom. U oba navrata hrvatski je prvak imao status nositelja u svim fazama pretkola, pa je elitu bio izborio u ogledima s Malmöom i Mariborom, no trenutna situacija na ljestvici klubova rangiranih po Uefinom koeficijentu Dinamu ne nudi novu 'lakšu stazu'.

Naravno, u Maksimiru ne smiju gledati tri koraka unaprijed (repriza protiv neugodnog Ludogorca prijeti već od prve faze, a na drugom koraku čeka niz neugodnih protivnika), ali u prva dva pretkola povlašteni status im je zajamčen, dok će na posljednjoj stepenici vjerojatno morati preskočiti neki od renomiranijih klubova. Barem po kriteriju koeficijenta.

Prema trenutnom stanju na ljestvicama tih prvenstava nositelji bi u fazi razigravanja trebali biti Basel, BATE Borisov, Steaua, Celtic i ciparski APOEL. Titula prvaka među spomenutima naugroženija je Baselu koji pred Grasshoperom ima samo tri boda prednosti. Ako bi 'skakavci' preskočili Basel Dinamo bi se pomakao za jedno mjesto u poretku, ali bi ipak ostao prvi ispod crte jer je ispred Zagrepčana i Viktoria Plzen koja u češkom prvenstvu ima pet bodova prednosti pred praškom Spartom koja je također bolje rangirana od Dinama.


Ipak, postoji mogućnost da Dinamo, ukoliko uđe u završnu fazu, nađe mjesto među nositeljima ukoliko netko od spomenutih klubova ispadne u ranijoj fazi. Bate, Steaua, Celtic i Viktoria, kao i Dinamo, imaju dvije prepreke do tada, dok bi se Basel i APOEL priključili u sljedećoj fazi. Ako Basel izgubi naslov prvaka Dinamu će dovoljan biti samo jedan kiks 'boljestojećih', a ako momčad iz Federerovog grada obrani titulu trebat će dva posrtaja favorita što na papiru ne izgleda kao suviše izgledan scenarij.

Podsjetimo, u slučaju ispadanja u prvoj fazi Dinamo bi završio europski nastup, u slučaju posrtja na idućoj stepenici nudio bi mu se 'repasaž' u vidu kvalifikacija za europsku ligu, dok bi ispadanjem u završnoj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka izravno izborio plasman u skupine Europske lige. Prvi nastup plavi će imati 16. ili 17. srpnja, a popis sudionika Lige prvaka bit će kompletiran nakon uzvrata posljednjeg pretkola 28. kolovoza.

Lani je Tonelov gol slomio otpor Maribora i donio Dinamu novi unosni plasman u Ligu prvaka