IMA SE ČIME PONOSITI

Dinamo je trebao hrvatskoj košarci: Uz Boyse i Spahiju, mašta i o naslovu

19.05.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Iznenađenje se ipak nije dogodilo, KK Zadar uspio je u srijedu pobijediti KK Dinamo i plasirati se u polufinale HT Premijer lige. U trećoj četvrtini odlučujuće utakmice odmaknuli su momčadi iz Zagreba na više od 15 poena razlike i odveli je u mirne vode. Dovoljno za konačnih 90:65, odnosno ukupnih 2:1 u četvrtfinalnoj seriji

Sama činjenica da se u 'gradu košarke' igrala majstorica, čvrsta utakmica uz pripadnike Tornada, ali i Dinama (oko 80 Boysa došlo je na radni dan u Zadar), potvrdila je ono što se govori cijele sezone - hrvatskoj košarci trebao je KK Dinamo Zagreb.

U svom sivilu hrvatske košarke, kako reprezentativne, tako i klupske, ove natjecateljske sezone KK Dinamo Zagreb nije se istaknuo samo svojim zvučnim imenom, već i sportskim, ali i drugim rezultatima.

U svojoj debitantskoj sezoni među najboljima u HT Premijer ligi ostvario je sjajan uspjeh, plasman u četvrtfinale doigravanja i polufinale Kupa Krešimira Ćosića, te tako opravdao breme imena koje nosi.

I kad su mnogi mislili da će time završiti sezonu, u Dinamu su stvorili najveće iznenađenje ove sezone u klupskoj košarci. U drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja u Zagrebu su, nošeni podrškom Bad Blue Boysa, pobijedili momčad Zadra i time pitanje polufinalista odveli u majstoricu, odlučujuću utakmicu na Višnjiku.

Ono što je još važnije od sportskih rezultata jest financijska stabilnost kluba, kao i rast u organizacijskom segmentu. Klub iza kojeg stoje najvjerniji navijači Dinama redovno ispunjava sve svoje financijske obveze, a igračima se plaće isplaćuju bez kašnjenja.

'Temelj svega bile su godišnje ulaznice. Upravo u suradnji s Bad Blue Boysima prodali smo njih 550 po cijeni od 400 kuna te tako stvorili kvalitetnu podlogu za suradnju s brojnim sponzorima, ali i za dodatne prihode putem fan shopa i članarina', rekao je Marijan Pojatina, predsjednik KK Dinamo.

Da su svojim plasmanom u HT Premijer ligu donijeli dašak zanimljivosti i usmjerili pažnju i na košarku, pokazale su i njihove utakmice protiv Cibone, Zadra, Alkara ili Zaboka, u kojima su imali snažnu navijačku potporu. Ali isto tako, što je jednom prilikom naglasio i tadašnji direktor KK Zadar, privlačili su i suparničku publiku u dvorane u kojima su gostovali. Tako je KK Zadar objavio da su najviše ulaznica u ovoj sezoni prodali upravo za utakmicu protiv KK Dinamo, a ne Partizana, Zvezde, Cibone ili drugih.

Da se u KK Dinamo ne zadovoljavaju ovim rezultatima, već misle i dalje rasti, pokazuju i dva ugovora koja su predstavili početkom svibnja s ponajboljim igračima u sezoni, Ivanom Novačićem i Ivanom Vučićem, te time najavili da su zadržali kostur momčadi za iduću sezonu. Upravo stavovi dvojice iskusnih igrača koji su prošli brojne klubove u Hrvatskoj otkrili su ozbiljnost ovog projekta.

  • +16
Treća četvrtfinalna utakmica košarkaške HT Premijer lige: Zadar - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

'Kada sam dolazio u Dinamo, bilo mi je teško povjerovati u priču koja mi je predstavljena jer je to realnost u našoj košarci. No sad mogu reći da je ovo jedna jako lijepa priča i da je vrlo ugodno raditi u ovoj sredini. Mislim da smo se jako dobro povezali i shvatio sam da ne trebam što više tražiti kada sve ovo imam doma, u svojem gradu', izjavio je Vučić, na kojeg se nadovezao Novačić:

'Pronašao sam se u ovom klubu i uživam u ovoj obiteljskoj atmosferi koju imamo. Stabilna situacija u klubu samo mi je dodatna motivacija u ovim godinama. Vjerujem da možemo biti još bolji.'

Ruku na srce, Dinamo je u ovoj sezoni imao rezultatsku krizu, sedam poraza u nizu, ali i iz toga su izašli kvalitetnim potezom - dovođenjem etabliranog trenera Vladimira Anzulovića, a on je potpisao višegodišnji ugovor. Nekadašnji strateg Krke, Šibenika, Splita i Zadra nadogradio je ono što je momčadi usadio mladi trener Mario Štirjan (28) i osigurao prvo mjesto u Ligi za ostanak i prije kraja redovnog dijela.

'Radimo u ambicioznom klubu, a takvih je sve manje. Zaslužujemo i bolji tretman. Završili smo sezonu onako kako smo htjeli. Možda bi bilo pretjerano da razmišljamo o izbacivanju Zadra, ali samo to da smo došli u poziciju da to napravimo velika je stvar. Bila je lijepa atmosfera uz naše i navijače Zadra, a ovo nam može biti poticaj da jače krenemo u novu sezonu', mišljenja je Vladimir Anzulović, brat nekadašnjeg izbornika Dražena Anzulovića.

Uz sve nabrojano, u prvoj sezoni KK Dinamo je organizirao utakmicu u Vukovaru u osmini finala Kupa Krešimira Ćosića protiv KK Gorica. Igralo se u sjajnom ambijentu, koji su stvorili Boysi iz Slavonije, a utakmica je imala humanitarni karakter. U klubu najavljuju da tu ne misle stati, već da iduće sezone pripremaju još nekoliko novosti, što u sportskom, što u marketinškom, što u organizacijskom segmentu.

'Sa svakim sponzorom radimo personalizirano. Recimo, naši igrači su im manekeni u videoprilozima kojima našim navijačima predstavljamo njihove usluge, imamo sponzorske rubrike kao što su potez kola ili igrač kola. Kraj ove sezone za nas odmah znači početak sezone. Planiramo mnoge novosti, novi vid financijskog dizanja kluba na višu razinu, što bi trebalo donijeti bolje rezultate. Kontaktiramo već s nekim potencijalnim pojačanjima, komuniciramo s drugim, stranim klubovima', kaže predsjednik kluba Pojatina.

A njegova desna ruka jest trenerski velikan Neven Spahija, koji je također involviran u rad kluba, iako je nedavno dobio angažman u Italiji.

'On sve prati. I više nego što mislimo, pomaže savjetima, iskustvom i pazi na nas. Naravno da nam takva veličina puno znači. U svim segmentima imamo zdravu atmosferu i nadamo se da ćemo za dvije do tri sezone napasti i naslov prvaka Hrvatske', kazao je Pojatina.