SJEĆANJE NA MLADI ŽIVOT

Deset godina od najtužnijeg dana u povijesti hrvatskog prvoligaškog nogometa

03.04.2018 u 09:05

Bionic
Reading

Današnji datum (3. travnja) ostat će zauvijek crnim slovima upisan u povijest hrvatskog prvoligaškog nogometa. Prije točno deset godina zbog posljedica sudara s betonskim zidom preminuo je zadarski igrač Hrvoje Ćustić (24)

Mnogi hrvatski stadioni u prošlosti nisu zadovoljavali prvoligaške uvjete, ali im se uvijek gledalo kroz prste. Nikada nitko nije mogao ni zamisliti da će katastrofalna infrastuktura biti kobna za jedan mladi život nogometaša. Ali upravo to se dogodilo.

Dana 29. ožujka 2008., na utakmici Zadra i Cibalije u Stanovima, poslije jednog bezazlenog duela Hrvoje Ćustić glavom je udario u betonski zid uz teren. Hitna pomoć odmah je došla po njega, pružila mu pomoć i prevezla ga u zadarsku bolnicu. Uslijed kritičnog stanja, u kojem se nalazio zbog oštećenja mozga, peti dan je podlegao teškim ozljedama glave.

  • +7
Deset godina od smrti nogometaša Hrvoja Ćustića Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Smrt mladog nogometaša pogodila je hrvatsku nogometnu javnost. Postavljala su se i pitanja odgovornosti onih koji su klubu s takvom infrastrukturom odobrili licencu za natjecanje. Tek potaknut tragedijom HNS je nadopunio Pravilnik o licenciranju u koji je dodao propis u kojem stoji da prvoligaški travnjaci moraju biti široki minimalno pet metara van linija za igru. Onima koji to nisu u mogućnosti, iznimno se može dopustiti i neispunjenje uvjeta, uz adekvatna ‘tehnička rješenja’. No za Hrvoja Ćustića bilo je kasno.

Deset godina otkako nas je Hrvoje Ćustić prerano napustio u njegovom Zadru ga ne zaboravljaju. Obilježavanje 10. godišnjice smrti neprežaljenog nogometaša počet će u 17 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu njegova stradanja na stadionu Stanovi. Nakon toga delegacija će se uputiti u Murvicu, gdje će se još jednom pomoliti na Hrvojevom posljednjem počivalištu, a u 18 sati u župnoj crkvi služit će se sveta misa zadušnica.

U subotu, 7. travnja u 16.30 sati Nogometni klub Zadar na Stanovima igra utakmicu 23. kola 3. HNL jug protiv Neretvanca. Bit će to, međutim, mnogo više od obične prvenstvene utakmice. Bit će to dan, kada će sve u klubu rade biti posvećeno Hrvoju. Zato je klub pozvao sve Zadrane i prijatelje nogometa da se pridruže u subotu na Stanovima te da još jednom zajedno svi odaju počast 'našem Dvanaestom anđelu'.

Veliki prijatelj s tragično preminulim nogometašem bio je i današnji hrvatski reprezentativac Danijel Subašić. On redovito igra utakmice u majici s Ćustićevom slikom ispod dresa i ne propušta priliku posvetiti svaku pobjedu i uspjeh svom neprežaljenom prijatelju. I on se sjetio današnjeg dana kada se ugasio jedan mladi život.

'Na današnji dan Brate 29.03.2008-29.03.2018 smo se zadnji put vidili, smijali skupa, izašli na teren i igrali ono što najviše Volimo i to za naš Zadar. Prošlo je dugih 10 godina boli i tuge, ali sjećanje na tebe nikad izblijediti neće. Uvijek u mojim mislima i snovima. ZADARSKO SRCE, HRVOJE ĆUSTIĆ', napisao je Subašić na Instagramu.