KONFERENCIJSKA LIGA

Debakl Dinama u Solunu. PAOK s petardom ispratio Modre iz Europe

14.03.2024 u 20:44

Bionic
Reading

Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu se uspjeli plasirati u četvrtfinale Konferencijske lige, u uzvratnom su susretu osmine finala izgubili na gostovanju u Solunu od PAOK-a sa 1-5 (0-3) te tako ispustili 2-0 prednost stvorenu u prvoj utakmici

Golove za PAOK postigli su Abdul Rahman Baba (26), Petar Sučić (33-ag), Brandon Thomas (42), Konstantinos Koulierakis (72) i Andrija Živković (88-11m), dok je jedini pogodak za Dinamo postigao Arber Hoxha (49).

Sve ono što je Sergej Jakirović najavljivao uoči uzvratnog dvoboja protiv PAOK-a, u igri Dinamove momčadi u prvom poluvremenu nije bilo vidljivo. Niti su nogometaši hrvatskog prvaka pokazali visoku razinu energije, niti su igrali agresivno, niti su težili posjedu lopte pa posljedično nisu često imali priliku ugroziti vrata koja je čuvao Dominik Kotarski.

Kako ni Dinamova obrana nije bila efikasna kao što je to bio slučaj u maksimirskom dvoboju, tako su domaći nogometaši počeli prijetiti Ivanu Nevistiću već u početnim minutama dvoboja.

Brandon Thomas je u 9. minuti imao prvu priliku. Primio je loptu u kaznenom prostoru, ali je njegov udarac po sredini vrata Nevistić bez problema ukrotio.

Da će biti opasni i u kontranapadima, igrači PAOK-a su pokazali i u 15. minuti, kad je Martin Baturina morao hrvačkim zahvatom zaustaviti suparnika i zaraditi žuti karton kako bi spriječio opasan napad PAOK-a.

U 20. minuti nova opasnost pred Dinamovim golom. Andrija Živković je primio loptu u šesnaestercu, ali u njegovom udarcu nije bilo dovoljno preciznosti pa su Dinamovi igrači i navijači još jednom mogli odahnuti.

No, u 27. minuti je prednost zagrebačke momčadi iz prve utakmice prepolovljena. Udarac iz kuta s lijeve strane izveo je Taison. Na bližoj vratnici najviši u skoku bio je Konstantinos Koulierakis i glavom prebacio loptu prema drugoj vratnici. Tamo je potpuno sam bio Abdul Rahman Baba i s nekoliko metara glavom poslao loptu pod gredu iznad nemoćnog Nevistića.

Samo šest minuta poslije Dinamo više nije imao prednost. Asistent kod prvog pogotka, Konstantinos Koulierakis, odlučio je iskosa s desne strane, s više od 20 metara, oprobati svoj udarac. Petar Sučić je bio u bloku, a od njegovih leđa lopta se odbila i potpuno promijenila smjer. Nevistić se više nije stigao vratiti i samo je nemoćno mogao pratiti kako lopta ulazi u mrežu uz desnu vratnicu.

U 42. minuti PAOK je potpuno potopio Dinamo i ponovno uz asistenciju indolentne Dinamove obrane. Loptu je na lijevom boku prihvatio Taison. Bez pritiska je Brazilac mogao pogledati i na suprotnoj strani je ugledao potpuno samog Brandona Thomasa. Ubačaj je bio precizan, baš kao i udarac glavom španjolskog napadača, koji je pogodio donji desni kut za 3-0, rezultat koji je u tom trenutku vodio grčku momčad u četvrtfinale.

Sergej Jakirović nije u poluvremenu posegnuo za osvježenjem s klupe, ali štogod da je rekao svojim igračima, rezultat je bio vidljiv. Dinamo više nije djelovao anemično, postojao je pritisak na domaće igrače s loptom, a već u Zagrebu je bilo vidljivo da je uz smanjeno vrijeme za reakciju grčka momčad sklona činiti pogreške.

Jednu takvu, Dinamo je u prvoj pravoj prilici pretvorio u pogodak. Oduzeta lopta na 30-ak metara od gola otvorila je mogućnost dodavanja prema Bruni Petkoviću. Dinamov kapetan nije uspio doći do lopte na rubu kaznenog prostora, ali se ona od Andrije Živkovića odbila prema Arberu Hoxhi. Kosovski napadač je lijepo primio loptu i desnom nogom pogodio suprotnu malu mrežu.

Pogodak je pomalo paralizirao nogometaše PAOK-a pa su Dinamovi napadi postajali sve opasniji. Tako je u 53. minuti Dario Špikić došao do čiste prilike. Ponovno su Grci izgubili loptu na 30-ak metara. Špikić se sjurio prema kaznenom prostoru, "lažnjakom" se oslobodio čuvara i našao "oči u oči" s Kotarskim. Špikićev udarac je bio snažan, prizeman, ali je Kotarski nogom obranio i spasio grčku momčad.

Dinamo je u 60. minuti i 64. minuti malo dijelilo od pogotka. U prvoj situaciji je udarac Martina Baturine glavom uspio blokirati Koulierakis, a kad je iz slične pozicije pucao Petar Sučić, sjajnom je paradom Kotarski sačuvao mrežu PAOK-a.

  • +61
PAOK - Dinamo, Konferencijska liga, 2023/24. Izvor: EPA / Autor: PAVLOS MAKRIDIS / MEGA PRESS/Pix

U jeku Dinamove ofenzive uslijedio je novi šok u 73. minuti i ponovno nakon udarca iz kuta. Loše je reagirala Dinamova obrana, nitko nije uspio izbaciti loptu koja je putovala petercom pa je na nju naišao Koulierakis i prsima ju ugurao u mrežu te ponovno gurnuo PAOK prema četvrtfinalu, a sebi priskrbio epitet najboljeg igrača utakmice.

Zaigrao je potom Dinamo s dva napadača i to se gotovo isplatilo u 80. minuti, kad je lopta završila u mreži, nakon što je Kotarski kod boksanja lopte pogodio glavu Sandra Kulenovića. No, nakon glave Dinamovog napadača, lopta je pogodila i njegovu ruku pa je pogodak opravdano poništen.

Murg je u 83. minuti mogao postići pogodak za PAOK, ali je iz sredine kaznenog prostora neometan poslao loptu preko gola i tako ostavio Dinamu nadu koju je dvije minute poslije zagrebačka momčad umalo iskoristila.

No, ponovno je Dominik Kotarski je spasio svoju momčad obranivši snažan i precizan udarac Josipa Mišića sa 20-ak metara.

Dvije minute poslije pala je odluka o tome tko će u četvrtfinale. Dinamo se otvorio, što je PAOK iskoristio za kontranapad. Odličnu loptu dobio je Ozdoev. Mišić ga je pratio pokušao mu izbiti loptu, ali je uklizao u ruskog napadača i skrivio kazneni udarac. Živković je bio precizan izvođač i postavio konačnih 5-1 za zasluženi plasman grčke momčadi među osam najboljih klubova u trećem izdanju Konferencijske lige.