odluka koja ih je dotukla

Darijo Srna i Šahtar krenuli su u otvorenu bitku protiv Fife; Ukrajinci na sudu traže čak 40 milijuna eura odštete

21.12.2022 u 20:04

Bionic
Reading

Ukrajinski nogometni velikan Šahtar iz Donjecka podnio je tužbu na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) protiv Fife i traži 40 milijuna eura odštete

Ruska invazija na Ukrajinu gotovo je uništila ukrajinski sport, a šteta koju su podnijeli svi ukrajinski klubovi je nemjerljiva. Zbog toga je Šahtar odlučio tužiti Fifu i već sutra će se taj predmet naći na CAS-ovom sudu.

Najteži je udarac doživjela momčad Šahtara iz Donjecka, koja je u svojim redovima prije početka agresije imala i najviše stranih nogometaša. Naime, kada je krenula vojna agresija Rusije na Ukrajinu, FIFA je odlučila da stranci mogu napustiti klub, odnosno da se mogu suspendirati ugovor svih stranih nogometaša s ukrajinskim klubovima.

Tako je čak 15 nogometaša, pretežno Brazilaca, u samo nekoliko tjedana napustilo Šahtar. Među njima su bili nositelji igre David Neres, Marcos, Junior Moraes, Dentinho, Tete i brojni drugi.

Šahtar je, realno gledajući, mogao dobro zaraditi njihovim prodajama, ali su oni besplatno otišli iz kluba nakon odluke Fife i zato Šahtar traži 40 milijuna eura odštete.

'FIFA nas je uništila. Nije nas zaštitila niti u jednom trenutku. Da su Real, Sevilla, Barcelona ili Bayern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli. Volio bih da neko iz Fife dođe u Ukrajinu, da živi s nama i drugim momčadima i osjeti kako je to živjeti uz sirene i bombe', kazao je proslavljeni kapetan 'vatrenih', danas sportski direktor Šahtara Darijo Srna u razgovoru za Marcu.

Pet je argumenata koje će Šahtar iznijeti na CAS-u, među kojima je i to da je postupak Fife u suprotnosti sa zakonom o tržišnom takmičenju EU-a, te da je Fifina odluka potpuno nezakonita...