SPREMA SE KAOS

Crvena zvezda dobila drastičnu kaznu; beogradski klub odmah reagirao i najavio kraj ABA lige

04.01.2020 u 20:48

Bionic
Reading

Disciplinski sudac ABA lige Saša Pavličić Bekić donio je odluku o kazni oko neodigrane utakmice 13. kola ABA lige u Podgorici između Budućnosti i Crvene zvede, a odmah su reagirali iz beogradskog kluba

Kao što se očekivalo registrirao je pobjedu Budućnosti protiv Zvezde 20:0, jer se gosti nisu pojavili, uz to je beogradskom klubu oduzet i jedan bod, a morat će platiti i kaznu od 20 tisuća eura.

Pavličić Bekić je odluku donio isključivo na temelju Disciplinskog pravilnika ABA lige, a predsjedništvo lige, direktor ili sportski direktor mogu donijeti drugačiju odluku oko registracije utakmice. Također, Zvezda ima pravo žalbe na odluku disciplinskog suca.

Odmah je uslijedio odgovor Zvezde putem priopćenja:

'U istoj odluci disciplinskog suca Saše Pavličića Bekića (koja je uvjetnog karaktera) jasno se navodi DA O REGISTRACIJI UTAKMICE NE ODLUČUJE DISCIPLINSKI SUDAC ABA LIGE i da se odluka može primjeniti tek kada Predsjedništvo ABA lige donese odluku po zahtjevu KK Crvena zvezda oko odlaganja utakmice!

Ukoliko Predsjedništvo ABA lige donese pozitivnu odluku o zahtjevu KK Crvena zvezda mts i odgodi utakmicu, odluka o kažnjavaju koja je uvjetna, ne vrijedi!

KK Crvena zvezda mts također naglašava da u odluci disciplinskog suca postoje brojne kontradiktornosti poput one u kojoj se navodi da prema izvještaju delegata, svim dopisima i predsjedniku ABA lige Domagoju Čavloviću, liga nije donijela nikakvu odluku od odlaganju utakmice?

KK Crvena zvezda mts je jasno i glasno navela u svojim dopisima, prigovorima i dopunama da nije dobila nikakvu odluku ABA lige da utakmica u Podgorici MOŽE se odigrati u predviđenom terminu dana 30.12.2019.godine.

Također, KK Crvena zvezda mts skreće pažnju javnosti da se u obrazloženju disciplinskog suca jasno navodi da ova kazna ne egzistira u slučaju ukoliko Predsjedništvo ili novi direktor i sportski direktor donesu drugačiju odluku kao nadležni organi za ovaj slučaj.'

  • +4
Finale ABA lige 2019., KK Crvena zvezda - KK Budućnost Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Također, ista vrhovna tijela ABA lige imaju pravo promijeniti i ostale uvjetne kazne – novčanu kaznu i oduzimanja boda.

KK Crvena zvezda mts upozorava da je u ovom slučaju i počev od 28.12.2019. godine učinio sve što je u njegovoj moći i na sve moguće načine, da dobije pravovremeni odgovor od strane lige, kao i svih nadležnih sigurnosnih organa Republike Srbije oko odlaska i odigravanja utakmice u Podgorici. Podsjećamo da je u pitanju bila VIŠA SILA i okolnosti koje nemaju veze sa sportom, niti je na njih mogao utjecati kao klub!

Pošto se disciplinski sudac ABA lige, osim što je doslovno tumačio izvještaj delegata, ogradio i prebacio odgovornost na Predsjedništvo i novi menadžment ABA lige – očekujemo da Predsjedništvo regionalnog natjecanja i svi organi u čijoj je to nadležnosti promijene ovu odluku, budu mudri, pragmatični u situaciji koja cijelu ABA ligu i sve klubove stavljaju na veliki ispit i dovode u pitanje njenu budućnost, i na prvom mjestu regularnost!

U slučaju da se oni koji trebaju odlučiti o epilogu ove utakmice, kruto drže samo slova, ne i okolnosti u kojima je trebala biti odigrana utakmica u Podgorici, i kao mjerodavni potvrde ovu uvjetnu odluku disciplinskog suca – koji se ponavljamo, i samoproglasio nenadležnim za izricanje konačne kazne, onda će ABA liga kakvom je znamo – prestati postojati!

KK Crvena zvezda mts je svoje razloge da ne otputuje u Podgoricu i svega što je prethodilo toj odluci, jasno naveo na konferenciji za medije u ponedjeljak. Događaji nakon toga samo su donijeli potvrdu ispravnosti odluke kluba da zbog više sile ne otputuje u Podgoricu. Zato očekujemo hitno odlučivanje Predsjedništva ABA lige ovim povodom, i odluku o odigravanju nove utakmice bez ikakve kazne. Sve ostalo – označit će kraj ABA lige jtd!'

Podsjećamo, košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali u Podgoricu, jer nisu dobili garancije za sigurnost u trenutku kada je bila nestabilna politička situacija u Crnoj Gori. Ukrcali su se u zrakoplov, ali su ga nekoliko minuta prije polijetanja napustili.

Inače, košarkaši Budućnosti svejedno su istrčali na parket pred premijera Crne Gore Duška Markovića i 500-njak svojih navijača, zagrijavali se kao da će se utakmica odigrati, a suci su u 18 sati podbacili loptu pa svirali kraj.