ZOI: HOKEJ NA LEDU

Česi raspucavanjem razveselili Ruse, Hellberg obranio Švedsku od Slovačke

11.02.2022 u 13:40

Bionic
Reading

Hokejaši Švedske upisali su drugu pobjedu u drugom nastupu skupine C na Zimskim olimpijskim igrama. Ovaj put su Šveđani svladali Slovačku 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)

Nakon tijesne 3:2 pobjede protiv Latvije, na startu, švedski hokejaši su ovaj put rezultatski bili uvjerljiviji te su svladali Slovačku 4:1. No, treba naglasiti kako se na ledu vodila ravnopravna borba, odnosno, Slovačka je imala i veći broj udaraca (41-29), ali je osim na samom kraju susreta sve udarce pohvatao švedski vratar Magnus Hellberg.

Švedska je veliki korak prema pobjedi napravila u prvoj trećini kada je stekla tri gola prednosti. Strijelci su bili Joakim Nordstrom, Lucas Wallmark i Max Friberg. Na samom kraju susreta postignut je po jedan pogodak na obje strane. Prvo je Carl Klinberg povećao na 4:0, dok je strijelac počasnog gola za Slovake bio Juraj Slafkovsky.

U nastavku dana, od 14:10 sati, u ovoj skupini C još igraju Finska i Latvija, a o pobjedniku ove skupine odlučivat će meč posljednjeg trećeg kola, skandinavski derbi između Šveđana i Finaca.

U dvoboju skupine B Češka je nakon raspucavanja bila bolja od Švicarske s 2:1 (1:1, 0:0, 0:0; 0:0, 1:0). Takav rezultat išao je i na ruku hokejašima Rusije koji su nakon svoje dvije pobjede na turniru ovim rezultatom osigurali prvo mjesto i direktni plasman u četvrtfinale.

Oba pogotka u osnovnih 60 minuta, između Čeha i Švicaraca, postignuta su u uvodnih devet minuta. Poveli su Česi preko Jirija Smejkala, ali je vrlo brzo nakon toga izjednačio Gaetan Haas. U ostatku utakmice, kao i tijekom produžetka (tri na tri) Češka je bila nešto bolja, ali mreže se više nisu tresle sve do dodatnog raspucavanja. Švicarci su i tijekom raspucavanja kaznenih udaraca bili nemoćni i jalovi. Češka je uspjela pobijediti i tako samo djelomično isprati gorak okus sa starta turnira kada je poražena od Danske.