NAŠ I GOTOVO!

Brazilac podijeljenih emocija čiji je san da zaigra za Vatrene ostao neostvaren poručio: Moje srce je uz Hrvatsku, pada i Argentina

Bionic
Reading

Od 2009. godine živi u Hrvatskoj u kojoj je izgradio sjajnu nogometnu karijeru. Usput i uredio svoj obiteljski život. Oženio se i dobio djecu. Hrvatska je postala dio njega, on je postao dio Hrvatske.

Oélilton Araújo dos Santos, skraćeno zvan Etto bivši je brazilski nogometaš s hrvatskom putovnicom. Rođen u Valenteu u državi Bahiji započeo je profesionalnu karijeru 2002. u klubu Vitóriji. Od 2003. do 2005. igrao je za klubove Criciúmi, Parani i Atlético Paranaense dok u kolovozu 2005. nije zadovoljio na probi u zagrebačkom Dinamu te potpisao petogodišnji ugovor.

Prvi nastup u modrom dresu zabilježio je jako brzo, već protiv Zagreba tjedan dana nakon potpisivanja ugovora te odmah postao strijelac. Zanimljivo, taj gol Zagrebu jubilarni je 1000. gol Dinama u 1. HNL. Ubrzo je postao igračem standardnih 11 i do kraja sezone zabilježio 24 nastupa i pet golova kojima je pomogao momčadi da te sezone osvoji naslov prvaka Hrvatske.

Utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Brazila pratio je u krugu obitelji. U razgovoru za tportal opisao je atmosferu koja je vladala.

'Djeca su navijala za Brazil, a ja pola-pola, više za Hrvatsku nego Brazil. Bilo mi je čudno. Nervoza i zbog jednih i zbog drugih. Katastrofa. Žena je naravno navijala za Hrvatsku. Kad je Neymar zabio tuga, kad je Petković izjednačio euforija, vrištanje, fešta... Kad je sve završilo osjećaji su bili podijeljeni. S jedne strane ti je malo žao, s druge si sretan. Kad se sve slegne, dobro mi je i hvala Bogu da sam tu', rekao nam je Etto i progovorio o reakcijama iz Brazila. 

  • +35
Slavlje na ulicama hrvatskih gradova Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Zanimalo nas je kako gledaju na uspjeh zemlje koja ima manje od četiri milijuna stanovnika, a koja je na prošlom SP igrala finale, a sada je u polufinalu.

'Govorio sam im svima da Hrvatska nije Koreja. To su viceprvaci svijeta s kvalitetnim igračima. Uglavnom su očekivali težeg protivnika, ali i bili sigurni u prolaz dalje. Pokušao sam objasniti da se to mora na terenu zaslužiti. Nije to samo istrčati na teren i pobjeda će doći sama od sebe. I dogodilo se što sam im rekao. A Hrvati moraju više vjerovati u reprezentaciju. Veličina države nije važna. Hrvatska ima iznimno kvalitetne igrače. Ulaskom u polufinale nisu svoje napravili. Uz Dalića i stručni stožer Hrvatska je spremna napraviti puno više od toga. Hrvatska je geografski gledano mala, ali nogometno je velesila. Brazil može napraviti deset reprezentacija, a ne jednu, oni se više zabavljaju, njima je sve fešta, ali nemaju ozbiljnosti i disciplinu kakvu imaju europske selekcije', pojasnio je Etto.

  • +11
Brazilci u suzama Izvor: Profimedia / Autor: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Najavio je i polufinalni ogled Hrvatske i Argentine. Nema dvojbe za koga će navijati. Uostalom kada priča o Hrvatskoj govori u prvom licu množine.

'Naravno da je to Hrvatska. Ja sam pravi Purger. Protiv Argentine moramo igrati onako kako smo i protiv Brazila. Sigurno će i motiv biti veći. Ako smo izbaciti Brazil koji je sigurno puno bolji od Argentine, možemo i njih. Zaustavili smo Neymara, možemo i Messija, a tu je i sjajni golman Dominik Livaković'.

Ettoa su mnogi gurali prema hrvatskoj reprezentaciji. S vremenom je podnio zahtjev za hrvatskim državljanstvom ne krijući želju da jednom zaigra u dresu s hrvatskim grbom.

  • +41
SP Katar: Hrvatska - Brazil Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'Da sam dobio poziv bila bi mi to najveća čast, sigurno bih dao 1000 posto od sebe i ginuo bi kao i za Dinamo.', rekao je za kraj razgovora Etto koji u slobodno vrijeme svira bubnjeve po kojima je poznat u svom rodnom kraju.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal