SP U MOSKVI

Bolt po kiši do zlata s najboljim vremenom sezone

11.08.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Jamajčanin Usain Bolt niski zlatnih medalja s velikih natjecanja pridodao je još jednu, u utrci na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Moskvi. Boltu je to drugo zlato na svjetskim prvenstvima u karijeri na stotki

Bolt je finalnu utrku na Lužnikiju po jakoj kiši otrčao u vremenu 9.77, što je njegov osobni rekord sezone. Drugo mjesto osvojio je Amerikanac Jusin Gatlin s vremenom 9.85. I njemu je to najbolje vrijeme sezone.

Uz Bolta, među pet najboljih su još trojica Jamajčanina. Brončanom medaljom okitio se Nesta Carter (9.95), a bez odličja su ostali Kemar Bailey-Cole i Nickel Ashmeade. Obojica su trčali 9.98. Zanimljivo da su i jedan i drugi imali brža vremena u polufinalu, Ashmeade za osam stotinki, a Bailey-Cole za dvije.

Amerikanac Mike Rodgers osvojio je šesto mjesto (10.04), sedmi je bio Francuz Cristophe Lemaitre (10.06), a osmi Britanac James Dasaolu (10.21). I oni su u finalu trčali sporije nego u polufinalu. Za razliku od osvajača medalja, očito da je kiša ostalim finalistima puno više smetala…

Usain Bolt je prvi puta zlato na svjetskim prvenstvima na 100 metara osvojio 2009. godine na smotri u Berlinu, a izgubio ga je prije dvije godine u Daeguu, kada je bio diskvalificiran zbog pogrešnog starta. Tada je titulu prvaka svijeta osvojio Boltov sunarodnjak Johan Blake, kojeg nema u Moskvi zbog ozljede, kao niti još dvojice velikih sprintera, Amerikanca Tysona Gaya i Jamajčanina Asafe Powella zbog dokazanog dopinga, pa je konkurencija u utrci na 100 metara bila slabija no što smo navikli na posljednjim velikim natjecanjima.

'Sretan sam, ali želio sam otrčati bolje vrijeme. Ne znam zašto, ali nakon polufinala su me boljele noge, tako da postavljanje novog svjetskog rekorda nije dolazilo u obzir. Jedno što sam želio u ovoj utrci je pobjeda. Na Jamajci ljudi od mene ne očekuju ništa manje. Oni očekuju uvijek moju dominaciju', rekao je Bolt u jednoj od prvih izjava nakon utrke.

SP u atletici, 100 metara (m), rezultati:

1. Usain Bolt (Jam) 9.77
2. Justin Gatlin (SAD) 9.85
3. Nesta Carter (Jam) 9.95