ribery odlazi u mirovinu

Blistavu karijeru jednog od najboljih nogometaša svijeta obilježilo je tužno djetinjstvo: Komentari roditelja druge djece bili su okrutni

07.10.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Bivši francuski nogometni reprezentativac Franck Ribery odlučio je prekinuti igračku karijeru, objavio je SkySport.

Ribery (39) je trenutno član Salernitane, a s talijanskim klubom ima ugovor do kraja sezone. Međutim, SkySport tvrdi da je francuski nogometaš odlučio prekinuti karijeru zbog problema s ozljedama, a Ribery bi svoju odluku uskoro trebao i službeno objaviti.

Francuski nogometaš ove je sezone zbog ozljede koljena odigrao samo 36 minuta.

Ribery je u karijeri igrao za Boulogne, Ales, Brest, Metz, Galatasaray, Marseille, Bayern, Fiorentinu i Salernitanu. Najveći trag ostavio je u Bayernu, a s klubom iz Münchena osvojio je 23 trofeja.

Za francusku reprezentaciju je od 2006. do 2014. odigrao 81 utakmicu i postigao 16 golova. Francuz je 2013. bio jedan od kandidata za Zlatnu loptu, ali je na kraju osvojio treće mjesto, a na svjetskom prvenstvu 2006. godine igrao je u finalu, u kojem je Italija slavila nakon penala te Riberyju i ostatku momčadi 'priuštila' srebrnu medalju.

No, Riberyjeva priča s terena u stvarnom je životu izgledala puno tužnije.

Posebno, njegovo djetinjstvo, u kojem je još kao dvogodišnjak preživio tešku prometnu nesreću, iz koje je izašao s brojnim ozljedama lica, zaradivši stotinu šavova.

U razgovoru s bivšim veznim igračem Leedsa Olivierom Dacourtom na 'Canal+ Sportu' 2018. godine, priznao je da su prepoznatljivi ožiljci na njegovu licu bili njegova dodatna snaga.

'Oni su mi dali karakter i ovu izdržljivost. Jer, kad si dijete i imaš ovakav ožiljak, nije lako. Zbog načina na koji te ljudi vide, i njihovih komentara - patila je i moja obitelj. Najtužnije u svemu bilo je što su takvi komentari dolazili od roditelja druge djece, onih s kojima sam se igrao. A to je jako okrutno'.

No, unatoč traumi, nikada nije sažalijevao samog sebe.

'Nikad nisam otišao u kut i plakao, unatoč patnji'.

Unatoč teškom odrastanju, postao je jedan od najboljih nogometaša svoje generacije, a mentalnu snagu pokazao je što je profesionalni nogomet igrao s punih 39 godina.