SJAJNA VIJEST

Bivši hrvatski prvoligaš dobiva investitore koji će graditi i stadion

19.10.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Grada Zadra je većinom glasova donijelo Odluku kojom se prihvaća sklapanje Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između HNK Zadar, investitora Marka Ivančića i Grada Zadra

Nakon što je prije tri pol godine ugašen NK Zadar te osnovan HNK Zadar, iskazan je interes da se klub proda. Prije pet mjeseci javila su se dva potencijalna kupca, a kako se sada navodi, investitori su pronađeni u Australiji.

Na klupskim stranicama HNK Zadar objavili su:

'Investitor predstavlja grupu poslovnih ljudi, australskih Hrvata podrijetlom iz Zadra, koji uz australsko posjeduju i hrvatsko državljanstvo. Radi se o uspješnim vlasnicima nogometnog kluba FC McArthur Sydney, te vodećim ljudima FC Sydney United. Nakon pisma namjere, obvezujućeg pisma, dokaza solventnosti i ponuđenog jamstva koje je jednoglasno prihvaćeno od strane prisutnih članova Skupštine HNK Zadar, investitori i Uprava HNK Zadra su obavili niz konstruktivnih razgovora s predstavnicima grada Zadra.

Jamstvo koje je dostavio investitor uključuje 100.000 eura pozajmice (koja se pretvara u kapital), 200.000 eura depozita kod javnog bilježnika i 700.000 eura zadužnice kako je i planirano u ponudi koja uključuje inicijalna ulaganja.

Potpisivanjem Sporazuma navedeni iznos će se koristiti za podmirenje redovnih troškova Kluba.

Također, investitor je dobio mogućnost formiranja većine u Skupštini HNK Zadar.'

'Investitor je iskazao namjeru investiranja u novi stadion s pomoćnom infrastrukturom, na lokaciji koju odredi Grad Zadar.

U najkraćem mogućem roku Klub bi trebao ići u preoblikovanje u sportsko dioničko društvo na temelju Zakona o sportu, uz udio Grada od 25% + 1 dionicu i Investitora 75% – 1 dionicu te za navedeno ne postoje nikakve prepreke.

Grad se obvezuje sufinancirati omladinski pogon u iznosu od 300.000 eura godišnje, osigurati korištenje sportske infrastrukture za Klub u opsegu i na način kako ju je Klub do sada koristio.

Navedeno podrazumijeva da je Klub na upravljanje dobio nogometna igrališta Stanovi i Bagat na rok od 15 godina.

Sklapanjem Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između HNK Zadar, Investitora i Grada Zadra osigurat će se pozitivan iskorak za razvoj Kluba i nogometa u cjelini.

HNK Zadar je nositelj kvalitete na području Zadarske županije i šire, podrškom Grada Zadra i ulaskom Investitora se osigurava stabilnost te otvara prostor za progresivan napredak prve momčadi i strateško dugoročno pozicioniranje škole nogometa što se uzima kao primarni cilj s obzirom na talent mladih igrača i potencijale koje nudi zadarsko podneblje.

Jaki HNK Zadar je nacionalni interes, interes NS Zadarske županije i svih klubova članica koji su velikim dijelom naslonjeni na kvalitetu koja dolazi iz škole nogometa kluba sa Stanova, navode oni.'

Dodajmo da se HNK Zadar natječe u 3. NL - Jug u kojoj je vodeći s 19 bodova ispred Primorca iz Biograda koji ima 18 bodova.

Standings provided by Sofascore