dražen besek za tportal

Bivši Dinamov kapetan oduševljen je ulaskom u Ligu prvaka, ali uočio je detalj koji treba popraviti: Taj se problem odmah vidi...

25.08.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama izborili su prolaz u grupnu fazu Lige prvaka nakon što su u uzvratnoj utakmici play-offa u Zagrebu u produžetku svladali Bodo/Glimt 4:1 (2:1) i time nadoknadili poraz od 0:1 iz prve utakmice u Norveškoj. Modrima će to biti osmi nastup među europskom klupskom elitom

Nakon pobjede nad Ludogorecom, bivši Dinamov kapetan, a danas trener, 59-godišnji Dražen Besek naglasio je da je to dobra, posložena momčad i da ima trenera koji zna prepoznati trenutak, ali i da joj se znaju dogoditi 'crne rupe', što smo zorno vidjeli i u srijedu protiv norveškog prvaka.

Protiv Ludogoreca Dinamo je vodio 3:0 pa primio dva gola i doveo se u neugodnu situaciju. I sada, protiv Bodo/Glimta, nakon 35 minuta imao je rezultat vrijedan prolaska, ali je u drugom poluvremenu pao i opasno visio te se morao spašavati u produžetku.

>> Pogledajte spektakularne 'škarice' Brune Petkovića kojima je razoružao suparnika; to mu nisu prve u karijeri...

'Svaka čast dečkima, nema ljepšeg osjećaja i stvarno će biti lijepo gledati Ligu prvaka. Umjetnički dojam na kraju je predivan. Bilo je puno lijepih stvari u igri, bili su vidljivi i neki nedostaci, ali sve se to zaboravlja kada rezultat sve pokrije', nije skidao osmijeh s lica Besek, a koji prema figuri djeluje kao da bi već sutra mogao na teren te odigrati barem jedno poluvrijeme.

Koje su to bolje, a koje lošije stvari?

'Ajmo prvo o ovome što je problem, a koji se odmah vidi. To je kretanje linija, zbog kojih se igrači previše troše. Gubi se puno energije jer se ne trči kolektivno, linije ne prate jedna drugu. Zato se jednostavno uočilo da Bodo ima bolju uigranost u linijama, a što je uzrokovalo preveliku potrošnju Dinamovih igrača. Rezultat je u prvom poluvremenu bio idealan da bi se kontrolirao kroz posjed. Ali za posjed lopta treba puno brže cirkulirati, da ne stoji dugo kod igrača, da bi se stvarao višak kroz individualne akcije. I tu su se igrači izmorili, a Bodo je u drugom poluvremenu, što se moglo očekivati, došao u priliku biti bliže pobjedi nego Dinamo', pojasnio je Besek.

O dobrim stvarima?

'Dobro je bilo to što su napadači postizali golove, a oni su bili prekrasni. Igrači u pojedinačnim rolama, a bilo ih je dosta, svojim individualnim potezima prikazali više nego kao kolektiv. Posebno se istaknuo Bruno Petković.'

Može li ovakav Dinamo konkurirati najvećima?

'Uvijek će to pitanje biti otvoreno. I kad misliš da igrači nemaju kapaciteta i snage da bi to odradili, u produžetku se vidjelo da se pojavila ta rezerva energije koja je donijela rezultat. Mislim da se može igrati protiv svakoga, a ova je utakmica pokazala koliko to Dinamo može dobro raditi, ali i koliko ima još prostora za rad i napredak. To za ove igrače nije ništa strano. Da bi oni bili bolji, moraju biti kompaktniji u linijama i braniti puno manji prostor kad je protivnik u posjedu. Znate, braniti 60, 70 metara prostora dubine jako je teško.'

Kako su vam izgledale promjene trenera Čačića? Nekima je pogodio, nekima ne.

'Neke stvari s trenerskog aspekta radio bih drugačije. Ali ne dirajmo trenera. U 117. minuti dvije situacije donijele su rezultat i Ligu prvaka. I onda nemamo što reći 'trebalo je ovo ili ono'. Pokazalo se da je znao što radi. I ne bi se smjelo diskutirati o tome. Sigurno je da treba razgovarati o tome kako poboljšati stvari, ima jako puno prostora za to kad se sve analizira, a vjerujem da će to napraviti - nisu to situacije koje trebaju velike promjene, ali te detalje ipak treba popraviti. I zato u ovom trenutku nema potrebe komentirati trenerske poteze, rezultat je na njegovoj strani', zaključio je Dražen Besek.

  • +39
Dinamo - Bodo Glimt, play-off Lige prvaka, 2022./23. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

>