samo za tportal

Bio je jedan od najomiljenijih stranaca u očima Bad Blue Boysa, a uoči utakmica protiv Sheriffa u borbi za LP poručuje: Ono što sam vidio od Dinama bilo mi je dovoljno...

13.08.2021 u 09:10

Bionic
Reading

Dinamo se nakon prolaska poljske Legije, okreće novim izazovima na putu prema Ligi prvaka. A da bi došao do tog cilja, odnosno borbe s europskim teškašima, Modri moraju u dvije utakmice nadmašiti moldavski Sheriff. Prva utakmica na rasporedu je u utorak, 17. kolovoza u Tiraspolu, a uzvrat je u Zagrebu 25. kolovoza

Iako bi čovjek na prvu pomislio kako hrvatski i moldavski prvak ne mogu stati u istu rečenicu, jer ipak je Dinamo puno poznatiji na europskoj nogometnoj karti, uz pregršt reprezentativaca i desetak puta skupljom momčadi, zagrebačka momčad pamti i jedan neugodan okršaj sa Sheriffom. Jedan od tri, jer u sljedeća dva, Dinamo je lakoćom prelazio Sheriff.

A taj jedini neugodni okršaj dogodilo se u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, u sezoni 2010/11, kada su obje utakmice završile 1:1, te se nakon zagrebačkog uzvrata pristupilo raspucavanju s bijele točke.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Imao je Dinamo i tada respektabilnu momčad, velikih i zvučnih imena, poput Bišćana, Butine, Šimića, Cufrea, Badelja, Sammira, Moralesa... Igrao je za Dinamo i Mathias Chago, jedan od najomiljenijih Dinamovih stranaca, Kamerunac, koji je borbenošću, ali i skromnošću, osvojio srca Dinamovih navijača. Za Modre je odigrao 110 službenih utakmica i zabio osam golova.

'Igrao sam u toj prvoj utakmici, u Tiraspolu. Poveli smo 1:0, igrali dobro i onda se nešto dogodilo. Više se ne sjećam što, ali definitivno se nismo oporavili od šoka, jer domaćini su relativno brzo izjednačili. Tko zna, možda nam je u primisli bilo kako ćemo sve riješiti u uzvratu. Ja u uzvratu nisam igrao, ali znam da je sve što se dogodilo u Zagrebu itekako utjecalo na momčad', prisjetio se za tportal danas 38-godišnji Chago, koji je nakon igračke karijere ostao blisko vezan uz hrvatski nogomet. Točnije, uz Lokomotivu, te u dogovoru s predsjednikom kluba, Božidarom Šikićem radi kao skaut za igrače koji stasaju u Africi. A da je suradnja krenula u dobrom smjeru, potvrđuju i dolazak Ibrahima Aliyjua, Nigerijca, koji je već godinu i pol na Kajzerici.

Na Kajzericu je na Chagovu preporuku stigao i Wisdom Ubani, još jedan Nigerijac, koji zasad trenira s U-19 momčadi.

  • +30
Legia Varšava - NK Dinamo; 3. pretkolo Lige prvaka, 10.8.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

No, vratimo se Dinamu. Jeste li gledali utakmice protiv Legije, ili možda okršaje Sheriffa sa Zvezdom?

'Dinamo sam gledao, obje utakmice, za razliku od okršaja Sheriffa. No, ono što sam vidio od Dinama bilo mi je dovoljno, jer pokazao je svu ozbiljnost, iskustvo, organiziranost. I zato sam uvjeren da Dinamo može proći moldavsku momčad'.

Niste li tako razmišljali i te 2010. godine?

'Možda i jesmo, ali ovaj današnji Dinamo ima jako puno iskustva, dugo su zajedno, momčad glavninom već par sezona igra skupa. I to se vidi. Naravno, ne podcjenjujem Sheriff, koji ima prekrasan kamp, koji puno ulaže u momčad, stalno dovodi iskusne internacionalce. I financijski jako dobro stoje, ali bez obzira na sve, vjerujem da Dinamo može proći'.

Zanimljivo, iz vremena te utakmice u Dinamovoj momčadi je Arijan Ademi, konstanta koja itekako puno znači za momčad.

'Ma, mogu mu samo skinuti kapu. S time da Dinamo sada ima jednako klasnih nogometaša.'

Koga bi izdvojili?

'Prije svih Kristijana Jakića. S njime sam dijelio svlačionicu Lokomotive, u sezoni prije nego je on otišao na posudbu u Istru 1961. Jednostavno ne mogu vjerovati koliko je napredovao, ali i koliko još može rasti u nogometnom smislu. Predviđam mu veliku karijeru. Naravno, bio je u Lokomotivi i Luka Ivanušec, također odličan igrač, ali još jedan kojem se divim je Lovro Majer, nogometni šmeker, s odličnom lijevom nogom, sjajnim udarcem. Zna čuvati loptu, što je u današnjem nogometu izuzetno cijenjeno', završio je Chago ovo javljanje za tportal.