NA DANAŠNJI DAN

Bili su to dani ponosa, a suze Domagoja Vide se ne zaboravljaju: Žao nam je...

15.07.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Na današnji dan 2018. godine Moskva i stadion Lužnjiki bili su centar sportskog svijeta. Pa možda čak i ne samo sportskog. A Hrvatska je imala itekako važnu ulogu, jer bila je suparnik Francuskoj u finalu svjetskog nogometnog prvenstva. Doživjela je Hrvatska poraz 4:2, ali kući se vratila kao prvak

Svi se s velikim ponosom sjećamo ljeta 2018. godine. Bio je to početak pisanja nove nogometne povijesti, hrvatske pa i svjetske, jer tih mjesec dana u Rusiji Dalićeva je momčad pobrala simaptije svih nogometnih fanova. A ujedno i najavila sve što će se događati do današnjeg dana.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine, Hrvatska je na SP-u u Katru ponovno bila polufinalist, a ovog je lipnja igrala i u finalu Lige nacija.

No, ta 2018. zbilja je bila posebna. I uvjereni smo da je za Hrvatsku u finalu SP-a, navijao cijeli svijet. Izuzev Francuza.

'Miješaju se ti osjećaji, mi smo jako ponosni na svoj uspjeh, a normalno je i da smo tužni jer smo izgubili posljednju utakmicu, na toj posljednjoj stepenici. I ove se suze isto miješaju, i radosnice su i ove tužne. Pogotovo kad staneš pred našu tribinu i oni daju te sve komplimente', posebno emotivan nakon finala bio je Domagoj Vida, čijim smo suzama svjedočili i dva sata nakon poraza 2:4.

'I zato nam je teško. Kada čitamo te poruke, žao nam je što ne donosimo zlato kući. Još jednom, mislim da možemo biti jako ponosni zbog toga što smo našu zemlju i naše ljude učinili sretnima. To je najveća nagrada, vrednija od svega.'

Kroz njegove riječi nakon tog finala bilo je jasno kakva je bajka napisana.

Vidjeli smo u ovih mjesec dana da cijela Hrvatska diše kao jedno, u ovoj teškoj situaciji. Ujedinili smo ljude'.

Još je tužnije to što ste u finalu zapravo odigrali najbolju utakmicu turnira.

'Razgovaramo mi međusobno, stvarno smo odigrali dobru utakmicu, ali primili smo nesretne golove. Prvi gol, možemo govoriti o tome je l' to bio ili nije bio prekršaj, a po mom mišljenju nije bio. Onda izjednačimo, ali dobijemo drugi gol. Penal? Ruka je dolje, nije u zraku. Ne želim govoriti o tome, samo želim reći da je to nesretno kako smo primili golove. I pokušali smo u drugom poluvremenu, ali su nam u tih naših loših pet minuta zabili dva gola. Jednostavno, više nije išlo.'

I sva ta tuga, ali i ponos, svoj su vrhunac doživjeli dan kasnije, kada je u Zagrebu priređen spektakularan doček. Doček za pamćenje, o kakvom su, recimo, svjetski prvaci - mogli samo sanjati.

I da stvar bude još bolja, gotovo identičan, opet smo imali krajem prošle godine. Jer ovi su nogometaši postali više od 'običnih igrača'.

  • +18
Hrvatska nogometna reprezentacija prije pet godina igrala je finale SP-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL