bojnica ruske vojske

Bila je ljubimica i najdraža sportašica Vladimira Putina, a sad je pobjegla u Španjolsku

13.07.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Aktualna svjetska rekorderka u skoku s motkom i dvostruka olimpijska pobjednica Jelena Isinbajeva (41) odlučila je napustiti Rusiju te se s obitelji preselila u Španjolsku

Jelena Isinbajeva (41) i danas je jedna od najvećih svjetskih atletičarki iako se umirovila još 2016. godine.

Godine 2005. Isinbajeva je postala je prva skakačica s motkom u povijesti koja je preskočila visinu od pet metara, a i dalje je aktualna svjetska rekorderka (5.06 metara) i to još od 2009. godine.

U karijeri je Isinbajeva osvojila dva olimpijska zlata, tri je puta bila svjetska prvakinja na otvorenom te četiri puta u dvorani, a svi su joj sportski uspjesi donijeli slavu kako u svijetu, tako i u rodnoj Rusiji.

Godinama se šuškalo kako je baš Isinbajeva tajanstvena ljubavnica ruskog predsjednika Vladimira Putina u čijem su je društvu često viđali. Te glasine nikad nisu potvrđene, ali ni demantirane, a sam Putin nije skrivao oduševljenje jednom od ruskih sportskih junakinja koja je bila njegova 'osoba od povjerenja' pa je svojevremeno Isinbajeva dobila i čin bojnice ruske vojske! Za uzvrat je bila jedna od članica Putinovog izbornog stožera 2012. godine na predsjedničkim izborima.

A Isinbajeva je uspješno koristila Putinovu naklonost pa je svoj utjecaj iskoristila u borbi za veća prava sportašica u Rusiji, a od 2016. godine je i stalna članica Komisije sportaša pri Međunarodnom olimpijskom odboru. Bila je i jedna od ambasadorica nogometnog SP-a 2018. koje se igralo u Rusiji, a s vremenom je postala jedna od najbogatijih ruskih sportašica.

Imala je izuzetno izdašne sponzorske ugovore, godinama je bila zaštitno lice Toyote i Toshibe za rusko tržište, reklamirala je Adidas i Li Ning sportsku opremu te kozmetičke proizvode. Samo je s Li Ning kompanijom imala ugovor od 7,5 milijuna dolara na pet godina...

No, ruska invazija na Ukrajinu i sankcije pod kojima se našla Rusija, utjecale su i na njezino poslovanje. Isinbajeva se našla na udaru sankcija zbog povezanosti s Vladimirom Putinom i otvorene potpore ratu te je zbog toga izgubila neke od sponzorskih ugovora.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori informacija kako je Isinbajeva s obitelji iznenada napustila Rusiju te se skrasila u Španjolskoj. Tamošnji mediji navode kako je utočište pronašla na Kanarskim otocima u jedom od ekskluzivnih stambenih kompleksa. Isinbajeva je viđena kako uživa u društvu muža Nikite Petinova (nekadašnji bacač koplja) i devetogodišnje kćerke Eve.