ODLAZAK VELIKANA

[FOTO] Bayern i Njemačka u suzama, a nogometni svijet tuguje; preminuo je veliki Gerd Müller, jedan od najubojitijih golgetera u povijesti

15.08.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Legenda njemačke nogometne reprezentacije i Bayerna iz Münchena Gerd Muller preminuo je u 76-oj godini

'Danas svijet FC Bayerna miruje. Njemački rekorder po broju naslova prvaka i cijela njegova baza navijača žale za Gerdom Müllerom koji je preminuo u nedjelju rano ujutro sa 75. godina', stoji u priopćenju na web stranici Bayerna.

Gerd Müller upisao se u povijest s Bayernom i njemačkom reprezentacijom. Zabio je nevjerojatnih 566 golova u 607 natjecateljskih utakmica za bavarski klub i postavio neviđen rekord od 365 golova u Bundesligi, također je sedam puta bio najbolji strijelac prvenstva. Za 'Elf' je postigao je 68 golova u 62 nastupa.

U 15 sezona s minhenskim klubom osvojio je po četiri prvenstva i njemačka Kupa, tri Kupa prvaka (današnja Liga prvaka), po jedan Kup pobjednika kupova i Interkontinentalni kup, a s reprezentacijom je bio i europski (1972.) i svjetski prvak (1974.).

Prošle sezone Robert Lewandowski je u dresu Bayerna srušio njegov rekord za koji se mislilo da će biti vječan. Poljak je zabio 41 pogodak u prvenstvu te je tako nadmašio njegov učinak iz sezone 1971/72. kada je Müller 40 puta tresao mrežu u Bundesligi.

  • +4
Njemački nogometaš Gerd Müller Izvor: EPA / Autor: WERNER BAUM

'Tužan, crn dan za FC Bayern i sve njegove navijače. Gerd Müller bio je najveći napadač koji je ikada postojao - i dobra osoba, osobnost u svjetskom nogometu. Ujedinjeni smo u dubokoj tuzi s njegovom suprugom Uschi i njegovom obitelji. Bez Gerda Müllera, FC Bayern ne bi bio klub koji svi danas volimo. Njegovo ime i sjećanje na njega živjet će vječno', rekao je Bayernov predsjednik Herbert Hainer.

'Vijest o smrti Gerda Müllera duboko nas je pogodila. On je jedna od najvećih legendi u povijesti FC Bayerna, njegova postignuća su nenadmašna i zauvijek će biti dio velike povijesti kluba i cijelog njemačkog nogometa. Kao igrač i kao osoba, Gerd Müller zaslužan je za FC Bayern i njegov razvoj u jedan od najvećih klubova na svijetu. Gerd će zauvijek biti u našim srcima', rekao je Oliver Kahn, Bayernov izvršni direktor.