INCIDENT U BUKUREŠTU

Austrijski Srbin brani se od optužbi da je makedonskom Albancu psovao majku dok je slavio gol: 'Žao mi je, žao mi je... Nisam rasist. Zaboravimo ovo!'

  • B. S.
  • Zadnja izmjena 14.06.2021 15:41
  • Objavljeno 14.06.2021 u 15:41
Bionic
Reading

U prvoj utakmici skupine C Austrija je relativno lako savladala Sjevernu Makedoniju 3:1, no dan poslije utakmice govori se samo o incidentu koji je izazvao džoker s klupe Austrijanaca, igrač kineskog Shanghai Porta Marko Arnautović. Prema ne baš jasnom čitanju s usana pojedinih regionalnih medija, Arnautović je makedonskom igraču, inače Albancu po nacionalnosti, Ezgjanu Alioskom navodno opsovao 'majku šiptarsku', pa se austrijski stručni stožer, ali i sam Arnautović, dan poslije moraju braniti od žestokih kritika domaće javnosti

Na snimci proslave trećeg austrijskog pogotka jasno se vidi kako je Arnautović u pravcu Alioskog uputio niz pogrdnih riječi, a dobar dio medija koji je izvijestio o ovom incidentu uvjeren je da se među njima našao i spomen majke makedonskog igrača u nacionalističko-pogrdnom kontekstu. Nekoliko sekundi kasnije među austrijskim igračima koji su slavili pogodak pojavio se i kapetan, iskusan Realov bek David Alaba, koji je Arnautovića snažno stegnuo za bradu i jasnom gestikulacijom stavio mu do znanja da skrati dugi jezik.

Arnautović u austrijskoj javnosti pažljivo uzgaja svoj imidž zločestog dečka, no sudeći po reakcijama domaće javnosti, ovoga puta ipak je pretjerao. Zbog toga je bio primoran izaći pred medije nakon povratka iz Bukurešta u kamp austrijske reprezentacije u Seefeldu.

'Bila je to emotivna razmjena riječi s jedne i s druge strane. No to nema veze s politikom i rasizmom. Imam prijatelje u cijelom svijetu. Svima koji se osjećaju povrijeđeno moram reći: Žao mi je, žao mi je, žao mi je. Zaboravimo na sve ovo, to nije dio nogometa', rekao je Arnautović.

Napadača je podržao i direktor austrijske reprezentacije Peter Schöttel. 'Vrijeđanje je dio nogometa. Ni prije 30 ili 40 godina moj protivnik ponekad mi ne bi rekao ništa lijepo, a ne bih ni ja njemu. Marko je jasno dao do znanja da ovo nema nikakve veze s politikom. Također, sve je raščišćeno nakon utakmice. Poslije su neko vrijeme stajali zajedno i razgovarali o svemu', objasnio je Schöttel.

  • +31
Austrija - Makedonija Izvor: EPA / Autor: Marko Djurica / POOL

Engleski mediji pišu da svađa Arnautovića i Alioskog vuče korijene otprije nekoliko godina, kad je austrijski reprezentativac igrao za Stoke City, a makedonski za Leeds.

Makedonski pak mediji ističu da je Arnautović odmah nakon utakmice raščistio situaciju s kapetanom Sjeverne Makedonije Goranom Pandevom, pa makedonski savez nije pokretao nikakav postupak iako albanska dijaspora nije zadovoljna takvim stanjem stvari i traži suspenziju Arnautovića. Ipak, čini se da od toga neće biti ništa.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal