Logo (1)

ep u rukometu

Austrijanci su izuzetno opasni; imaju najboljeg strijelca ovog EP-a i krila koja ne praštaju pogreške

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 16.01.2020 11:30
  • Objavljeno 16.01.2020 u 11:30
Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši danas nastavljaju natjecanje na Europskom prvenstvu. Od 18.15 sati u Beču igraju prvu utakmicu drugog kruga protiv domaćina Austrijanaca. Istina, to su nam 'stare mušterije', nikad nas još Austrija nije pobijedila, ali opreza nikad dovoljno jer čeka nas jako opasan protivnik koji će iza sebe imati i podršku navijača

Hrvatska je u Grazu imala domaćinsku atmosferu na tribinama, sve su tri utakmice naši rukometaši dobili nošeni podrškom navijača, no danas protiv Austrije treba računati na to da će u Beču prevagu - barem na tribinama - imati domaćini.

Kako god bilo, od 18.15 sati izabranike Line Červara čeka prva utakmica drugog kruga EP-a. Do sada nas Austrija u rukometu nikad nije pobijedila, nadamo se da će tako i ostati, ali ova je reprezentacija puno opasnija i 'nabrijanija' od onih prijašnjih.

Koliko su Austrijanci jaki? Recimo tek da su u prvom krugu bili druga najefikasnija reprezentacija, zabili su 98 golova u tri utakmice. Španjolci su najbolji sa 102 gola, a Hrvatska je 'utrpala' - 82 gola. Problem? U obrani nisu baš najčvršći iako im je izbornik Slovenac Aleš Pajovič koji je u igračkim danima bio poznat kao 'sjekira'. Pamtimo ga po tome što je malo nedostajalo da Peri Metličiću izbije oko 2004. godine na EP-u... No, bilo pa prošlo, sad je Pajovič prijetnja s klupe.

Austrijanci su u prve tri utakmice primili 87 golova, a Hrvatska je obrana bila najčvršća, dobili smo samo 65 golova. I tu bi trebala biti prevaga.

No, Austrijanci imaju čak tri igrača u TOP 10 najboljih strijelaca. Prvo ime ove reprezentacije ujedno je i najbolji strijelac prvog dijela EP-a Nikola Bilyk (23), ubojiti je ljevak zabio 28 golova iz samo 37 pokušaja. Bilyk je inače suigrač našeg kapetana Domagoja Duvnjaka u Kielu, a može igrati na poziciji desnog vanjskog ili najčešće srednjeg vanjskog, izuzetno je opasan i naša će obrana imati s njim puno posla.

  • +17
Hrvatska - Srbija, 3. kolo, skupina A, Euro 2020. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Mladić ima zanimljivu životnu priču, otac Sergej bio je rukometni golman i reprezentativac Ukrajine, a Nikola je rođen u Tunisu gdje mu je otac igrao. Obitelj se preselila u Austriju, a Nikola je u bečkom Margaretenu kao 16-godišnjak zaigrao u prvoj momčadi gdje mu je suigrač bio - otac. U ožujku 2014. godine, sa samo 17 godina, prvi je put zaigrao za A selekciju Austrije, a 2015. godine igrao je na SP-u u Kataru gdje je bio najmlađi igrač cijelog turnira!

Na žalost, prijetnje tu ne prestaju jer još dva ljevaka rade sjajan posao - desni vanjski Janko Božović (19 golova) i desno krilo Robert Weber (18 golova). S lijevog krila prijetit će Sebastian Frimmel, a na crti obrambeni 'specijalac' pivot Lukas Herburger (obojica igraju u švicarskom Schaffhausenu), a Herburgera u napadačkom dijelu mijenja Fabian Posch.

Koliko će biti teško? Igor Karačić upozorava da se Austriju ne smije podcijeniti.

  • +19
EP u rukometu, 2. kolo, Hrvatska - Bjelorusija Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Ne smijemo se zavaravati, moramo dati sve od sebe. Moramo ih analizirati još jednom i ne smijemo se poskliznuti. Mislim da smo spremni i da znamo koje su nam šanse. Svi smo s glavom sto posto unutra jer jedino tako možemo ići naprijed. Moramo pokazati da ova naša igra nije slučajna', kazao je Karačić uoči današnje utakmice i zaključio:

'Oni igraju razne varijante, golman Thomas Eichenberger im je u dobroj formi. Najviše nam opasnosti dolazi s lijeve strane od Bilyka...'

Ne zavarava se ni naš izbornik Lino Červar, zna koliko su Austrijanci - koji uz sve to igraju na svom terenu - opasni.

'Varaju se oni koji misle da će biti lako. Oni su jedna respektabilna reprezentacija, moramo biti mentalno jaki da im se možemo suprotstaviti. Moramo spriječiti njihovu tranziciju koja je vrlo dobra kod njih. Mi moramo voditi igru, mi ne smijemo dozvoliti da oni nama nametnu igru', zaključio je Červar.

  • +19
Hrvatska - Crna Gora, skupina A, 1. kolo, Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL