ep, gimnastiKa

Najuspješnije europsko prvenstvo za hrvatsku gimastiku; Srbić, Benović i Ude okitili se srebrnim medaljama

13.12.2020 u 14:14

Bionic
Reading

Posljednji dan Europskog prvenstva u Mersinu startao je s juniorskim finalima gdje je Hrvatska imala dvojicu predstavnika na konju s hvataljkama, a nastavilo finalima u seniorskoj konkurenciji u kojoj je i hrvatska gimnastika imala svoje predstavnike - Aurel Benović (tlo), Tin Srbić (preča), Robert Seligman i Filip Ude (konj s hvataljkama).

Branitelj srebra na preči Tin Srbić u nedjelju je na Europskome prvenstvu u turskom Mersinu ponovno osvojio srebrnu medalju u toj disciplini sa ocjenom 14.600, dok je zlato pripalo Litvancu Robert Tvorogalu (14.800).

Bilo je to najuspješnije europsko prvenstvo za hrvatske gimnastičare, jer su prethodno u nedjeljnim finalima po spravama osvojene još dva srebra. Filip Ude je osvojio srebro na konju s hvataljkama i tako ponovio 2008. godinu kada je također bio viceprvak Europe. U istoj disciplini Robert Seligman je zauzeo četvrto mjesto. Do srebrne medalje je u svom prvom europskom finalu u vježbi na tlu došao i Aurel Benović.

Hrvatska je od 1992. godine u muškoj sportskoj gimnastici osvojila devet medalja. Godine 2008. u Lausannei Filip Ude je bio srebrni a Robert Seligman brončani na konju s hvataljkama. Marijo Možnik je u Montpellieru 2012. bio viceprvak na preči, a 2015. u istom gradu prvak Europe. Robert Seligman je bio srebrni na konju s hvataljkama 2018. u Glasgowu, a Tin Srbić je prošle godine u Szczecinu bio srebrni na preči, dok su ove godine u Mersinu osvojene još tri srebrne medalje.

Hrvatske seniorske medalje na EP-u:

  • ZLATO - Marijo Možnik (preča) - Montpellier 2015.
  • SREBRO - Tin Srbić (preča) - Szczecin 2019.
  • SREBRO - Robert Seligman (konj s hvataljkama) - Glasgow 2018.
  • SREBRO - Marijo Možnik (preča) - Montpellier 2012.
  • SREBRO - Filip Ude (konj s hvataljkama) - Lausanne 2008.
  • SREBRO - Filip Ude (konj s hvataljkama) -Mersin 2020
  • SREBRO - Aurel Benović (parter) - Mersin 2020
  • BRONCA - Robert Seligman (konj s hvataljkama) - Lausanne 2008.
  • BRONCA - Ivan Čaklec (konj s hvataljkama) - Pariz 1957.

Mateo Žugec, 18-godišnji Varaždinac, član GK Vindije i „učenik“ trenera Emila Šanjeka, na juniorskom EP-u 2018. bio je šesti, na prošlogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu zauzeo je 5. mjesto, a sada se još za jedan korak približio postolju. Dobio je ocjenu 13,100 za četvrto mjesto.

'Činjenica je da sam 4. u Europi, ali nisam baš zadovoljan. Vježba je bila čista sve do samoga kraja gdje sam napravio dvije greške i to me stajalo medalje, čak i srebra. Ali, sve u svemu, kakva mi je ruka bila, a imao sam jako puno problema sa zglobom, ovo je još i dobro. Na zagrijavanju su me obje ruke boljele, grčilo me, mislio sam da uopće neću moći napraviti niti jedan element, a pogotovo ne cijelu vježbu. Ali, izbacio sam to sve iz glave, rekao si 'što bude bit će' i evo, 4. sam na kraju. Znam da moram biti zadovoljan, ali treba mi još malo vremena da se ohladim', rekao je nakon finala Mateo.

Liam Rabić (ZTD Hrvatski Sokol), još jedan biser potekao iz „tvornice“ trenera Lucijana Krcea koji je stvorio svjetskog prvaka Tina Srbića, u četvrtak je u Mersinu proslavio 17. rođendan, a ovo finale, njegovo prvo europsko, poželio si je za poklon. Na kraju je došlo i peto mjesto s ocjenom 13,066.

'Zadovoljan sam zato što sam dao maksimum od sebe, mislim da sam napravio najčišće što sam mogao. Očekivao sam možda mrvicu veću ocjenu, ali i s ovime sam isto zadovoljan. Nemam nikakvih primjedbi. Nakon ovoga me sada čeka puno rada na novim elementima i zapravo samo jako, jako puno treninga', poručio je Liam.

Juniorski prvak Europe na konju s hvataljkama je Ukrajinac Ilja Kovtun, a naše nove juniorske brojke nakon Mersina glase - 15 finala na EP-ima od osnutka Hrvatske do danas i 2 osvojene medalje.