ENGLESKA LIGA

Arsenal se vratio na vrh Premiershipa, velika utrka za prvaka se nastavlja

06.04.2024 u 20:51

Bionic
Reading

Nogometaši Arsenala pobijedili su Brighton u gostima 3-0 u ogledu 32. kola engleske Premier lige te su privremeno zasjeli na sam tron ljestvice

Arsenal ima bod više od Liverpoola i Manchester Cityja, ali Liverpool ima utakmicu manje. Klub s Anfielda u nedjelju gostuje na Old Traffordu kod Manchester Uniteda u derbiju ovog kola.

Arsenal je zasluženo osvojio tri boda kod Brightona nakon što je postigao jedan pogodak u prvom, a dva u drugom dijelu. U prvom dijelu je poentirao Saka s bijele točke u 33. minuti, dok je u 62. za 2-0 pogodio Havertz iz blizine, nakon lijepe gostujuće akcije koju je pokrenuo Odegaard. Sve je zaključeno kada je Trossard u 86. minuti postavio konačnih 3-0.

Brighton je nakon ovog poraza skliznuo za jedno mjesto te je trenutačno deseti.

Brighton - Arsenal Izvor: EPA / Autor: VINCE MIGNOTT

Nogometaši Newcastlea osvojili su bodove na gostovanju u 32. kolu, s minimalnih 1-0 pobijedili su Fulham. Mreže su mirovale do 75. minute kad je gostujući igrač Schaer pogodio za 1-0. No, pogodak je poništen nakon VAR provjere, ali domaćinu ništa nije moglo pomoći u 81. minuti. Tada je pogodak odluke postigao brazilski nogometaš Bruno Guimaraes.

Itekako uzbudljivu utakmicu odigrali su u Birmignhamu Aston Villa i Brentford koja je završila bez pobjednika 3-3.

Činilo se da će Aston Villa lako do domaćih bodova jer je nakon pogodaka Watkinsa u 39. i Rogersa početkom drugog dijela povela 2-0. Međutim, gosti su od 59. do 68. minute čak tri puta šokirali domaćina, a Jorgensen, Mbeumo i Wissa su rezultat okrenuli u 3-2 gostujućeg sastava. U 81. minuti Aston Villa je ipak stigla do izjednačenja, Watkins je zabio svoj drugi pogodak za 3-3, a iako je domaćin nastavio napadati nije došao do četvrtog gola i tri boda.

West Ham je u gostima svladao Wolverhampton 2-1 čime se bodovno izjednačio s Manchester Unitedom na šestom mjestu ljestvice. Spektakularni gol odluke, direktno iz kornera, dao je Ward-Prowse u 84. minuti, s tim da je domaćin izjednačio golom Kilmana u 99., ali je VAR poništio pogodak.

Ranije tijekom susreta oba su sastava poentirala iz jedanaesteraca, za domaćina je pogodio Pablo Sarabia u 33., a za goste Paqueta u 77. minuti.

Važne bodove u borbi za opstanak osvojio je Everton koji je u Liverpoolu svladao pretposljednji Burnley 1-0. Gol odluke dao je Calvert-Lewine u nadoknadi prvog dijela, a Evertonu je u nastavku bilo lakše jer je od 67. minute imao igrača više nakon isključenja O'Shee.

Na jednak je način važna bila domaća pobjeda 2-1 Lutona protiv Bournemoutha, a dogodila se uslijed mnogo dramatičnijeg scenarija. Gosti su poveli golom Tavarniera u 52. minuti, dok je Luton izjednačio u 73. minuti kada je suparničku mrežu pogodio Clark. Delirij je nastao u 90. minuti kada je za Luton pobjednički pogodak dao Morris.

Ovom pobjedom Luton se bodovno izjednačio s Nottingham Forestom koji je na 17. mjestu ljestvice.

U prvom subotnjem ogledu aktualni prvak Manchester City je s uvjerljivih 4-2 pobijedio Crystal Palace u Londonu. Nije sve dobro počelo po Manchester City jer je domaćin poveo nakon samo tri minute igre, a strijelac je bio Mateta. Nije se dugo čekalo na odgovor Manchester Cityja koji je izjednačio u 13. minuti nakon sjajnog udarca Kevina De Bruynea koji je pogodio suprotni gornji kut za 1-1.

  • +10
Crystal Palace - Manchester City, engleska liga, 6.4.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Mogao je Manchester City preokrenuti rezultat u ostatku prvog dijela, ali je potpuni preokret uslijedio u nastavku ogleda. Sve tri akcije su krenule s lijeve strane, od Grealisha, a strijelci su za 4-1 bili Lewis u 47., Haaland u 66. te ponovno De Bruyne u 70. minuti. U samom finišu susreta Edouard je postigao drugi gol za domaćina i postavio konačnih 2-4.

Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol je počeo utakmicu za Manchester City te je zamijenjen u 46. minuti, dok je u igru u 74. ušao Mateo Kovačić.

U nedjelju su na rasporedu posljednje tri utakmice ovog kola, a sastaju se u derbiju kola Manchester United - Liverpool te Sheffield United - Chelsea i Tottenham - Nottingham Forest.

Standings provided by Sofascore