riječ stručnjaka

Ante Miše bez dlake na jeziku o problemima u igri Hrvatske, sterilnoj i mlakoj igri prema naprijed, ali i za jedan potez izbornika Dalića digao 'palac gore'

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija porazom od Engleske na Wembleyu 1:0 započela je svoj nastup u skupini D na EURU. Prvi je to poraz Hrvatske na otvaranju europskih prvenstava, baš kao što je i Englezima to prva pobjeda u prvim kolima

Pred 22.500 gledatelja na Wembleyju, Hrvatska je doživjela poraz protiv jednog od domaćina ovog neobičnog europskog prvenstva. No, osim što je jedan od domaćina, Engleska je i jedan od favorita, pa ovaj poraz ne treba doživljavati tragično, već kao putokaz što napraviti da u preostala dva kola, protiv nominalno slabijih suparnika, Češke i Škotske, Hrvatska osigura prolazak skupine.

Tog je uvjerenja i Ante Miše, još uvijek 53-godišnjak, koji će ovog ponedjeljka ugasiti i 54. svjećicu na rođendanskoj torti.

'Joj, da smo pobijedili Engleze, bio bi mi to najljepši rođendanski poklon. Baš kao što mi je bila i pobjeda protiv Turske na Euru 2016. godine. Istina, igrali smo tu utakmicu 12. lipnja, ali baš sam je jako emotivno doživio', javio se za tportal Ante Miše, koji nakon vrlo uspješnih i trofejnih dana u Kuvajtu, gdje je osvojio naslov prvaka s Al Arabijem, sada odmara u svom omiljenom Splitu.

Jer Miše, iako rođen u Borovu pored Vukovara, gotovo cijeli igrački vijek, odnosno čak 14 sezona, proveo je u splitskom Hajduku. Uz impresivnih 399 službenih utakmica, odnosno čak 541 svih utakmica u dresu Bilih.

Na tom spomenutom Euru 2016. godine, kada je po mišljenju mnogih, pa i Roberta Prosinečkog, Hrvatska igrala najljepši nogomet, Ante Miše bio je prvi suradnik tadašnjem izborniku Anti Čačiću.

No, da se mi vratimo aktualnostima, to jest izvedbi Dalićeve momčadi na Wembleyju, koji je mogao donijeti i više veselja.

'Ukupno gledajući, potpuno zaslužena pobjeda Engleza, jer bili su bolji za taj jedan gol. Mi ih jesmo limitirali na mali broj prilika, ali opet smo vidjeli neke već viđene nedostatke u igri naših. To jest, prilika Fodena koja je stigla nakon loše reakcije poslije izvođenja auta, zbunjenost, tko će kamo. Prema naprijed naši su bili mlaki, sterilni, nisu ulazili u prostor. istina ni Englezi nisu bili ništa puno bolji, kao recimo onda kad su nas pobijedili 5:1 i kad su nas razmontirali. Sada su u 20, 25 minuta prvog poluvremena jednostavno dominirali, kontrolirali igru i koristili duge lopte kojima su tražili Sterlinga i Kanea', objasnio je Ante Miše, te nastavio.

'Dobro smo ušli u utakmicu, ali to je trajalo vrlo kratko. Kada smo od Livakovića kretali u izgradnju napada, Vrsaljko i Gvardiol bili su dobri, jer imali su rješenja i prema Ćaleti-Caru ili pak prema Brozoviću, Modriću i Kovačiću. No, naša krila Kramarić i Perišić bili su predaleko, previsoko. U zadnjih 15-tak minuta prvog dijela, kada smo stisnuli linije, odnosno kada su se Kramarić i Perišić povukli, više prišli sredini, ostavljali smo Englezima manje prostora, pa je i posjed lopte tada bio puno izjednačeniji te je premoć Engleza otupila'.

Hrvatska je dobro otvorila drugo poluvrijeme.

'Slažem se, imali smo i onaj udarac Luke Modrića kojeg je Pickford morao braniti. A onda smo dobili gol iz naše pogreške, iz akcije koju je sjajno povukao Walker, pa dodao do Phillipsa, a ovaj do Sterlinga. Međutim, moram spomenuti da su ovdje i naši igrači kasnili, mislim tu na Gvardiola i Ćaletu-Cara, koji je ili morao napraviti prekršaj ili je morao ostati na svojoj poziciji'.

Dosta smo problema imali i u igri prema naprijed?

'Nažalost, to nije od danas. Ali još više me žalosti što nas nije Engleska tome natjerala i limitirala. Jer oni su danas bili samo dobri. Ne čak ni vrlo dobri ili odlični. Mi ni nakon primljenog gola nismo podigli agresiju, jesmo nešto pokušavali, ali Walker je natjerao Perišića da se brani, umjesto da je bilo obrnuto jer znamo kakvu fizičku moć ima 'Perija'.

Trebamo li strahovati za plasman u sljedeći krug, sada nam dolaze Česi i Škoti?

'Ja vjerujem u ovu reprezentaciju, jer svi znamo što mogu Modrić, Kovačić, Perišić, Kramarić... Sada nam dolaze lakši suparnici, Česi i Škoti. No, mi Škote još uvijek nismo pobijedili i to nam treba biti dobro upozorenje. Ali, definitivno, mi smo objektivno favoriti u tim utakmicama, i sigurno će izbornik Dalić naći način kako ih pobijediti, odnosno osigurati plasman u sljedeći krug, što i je primarni cilj Hrvatske na ovom Euru. I bez obzira na to što smo izgubili, ja vidim puno toga što me čini optimističnim, vjerujem da ćemo se veseliti'.

Iskoristio je Miše ovu priliku i čestitao obojici izbornika.

'Da, moram pohvaliti i Southgatea što je dao priliku mladima Fodenu, Riceu, Mountu, poslije i Bellinghamu, a Daliću na ukazanom povjerenju Gvardiolu. To je sjajna stvar i apsolutno zaslužuje palac gore', završio je Miše, koji je ove subote, dan prije rođendana, proslavio i imendan, dan Sv. Antuna Padovanskog.

  • +89
Engleska - Hrvatska, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

EURO

Skupina D

Škotska-Češka15:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Engleska11003
2.Škotska00000
3.Češka00000
4.Hrvatska10010

Sljedeće utakmice

18.6.Hrvatska-Češka
18.6.Engleska-Škotska

Skupina E

Poljska-Slovačka18:00
Španjolska-Švedska21:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Poljska00000
2.Slovačka00000
3.Španjolska00000
4.Švedska00000

Sljedeće utakmice

18.6.Švedska-Slovačka
19.6.Španjolska-Poljska
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal