NA STRAŽNJA VRATA

Ana Blažević se probijala neprimjetno te srušila rekord Mirne Jukić star više od 20 godina i ispisala povijest; već ima i novi cilj!

06.05.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Ana Blažević, članica Plivačkog kluba Maksimir iz Zagreba, prošli vikend nastupila je kao članica Hrvatske plivačke reprezentacije na Grand Prix Ostrava u Češkoj. Ana je u Ostravi ostvarila povijesni hrvatski uspjeh i nakon više od dvadeset godina čekanja oborila državni rekord kojeg je u svom vlasništvu držala Mirna Jukić, osvajačica olimpijske medalje za Austriju

Anin rezultat daleko je od slučajnosti. Već godinama njeni rezultati imaju trend napretka i malo po malo, približavala se Mirni i najstarijem seniorskom rekordu. Iza isplivanog rezultata godine su velikih odricanja, mukotrpnih treninga, učenja novih pokreta u vodi, u mediju koji svaku najmanju tehničku pogrešku kažnjava rezultatski.

>> Hrvatski plivački savez pokrenuo humanitarnu akciju; počelo prikupljanje sredstava za nabavu lijeka za oca jedne od najvećih hrvatskih nada

U njenoj najosjetljivijoj fazi razvoja, uslijed negativnih komentara vezanih uz njen ne postojeći talent bila je poljuljana i nije znala kako nastaviti svoj plivački put. Ali je znala da želi raditi, plivati i biti najbolja. Stupila je u kontakt s profesoricom na Kineziološkom fakultetu, bivšom trenericom Sanje Jovanović, doc.dr.sc. Klarom Šiljeg koja je prihvatila izazov svjesna u što se upušta i gdje će jednog dana završiti. Klari su komentari kako je njen potez preuzimanja Ane jednak prelasku s Mercedesa (Sanja) na „fiću“ (Ana) bili dodatni izazov, u kojem je odlučila kako će u „fiću“ ugraditi motore Maseratija. Jedino što je tad primijetila na sitnoj curici je velika želja za treniranjem i napredovanjem, a to je bilo dovoljno za krenuti u avanturu izgradnje 'hibridnog Maseratija'.

Ana posjeduje najveći dar kojeg sportaš može imati, a to je ustrajnost da svakog dana bude bolja nego što je bila dan prije. Svaki dan radile su same, uz pomoć Aninih roditelja. Iz dana u dan, rasla je i jačala njena mentalna i fizička snaga, a nova plivačka tehnika poprimala je svoje prve obrise. Nakon malo više od godinu dana zajedničkog rada Ana prelazi u novonastali Plivački klub Maksimir te nastavlja svoj sportski put i dalje pod palicom Klare uz prošireni stručni kadar željan izazova i vlastitog usavršavanja. Mala grupa entuzijasta zaljubljenih u ovaj sport i veći broj seniorskih i juniorskih članova motivira Anu za još većim radom.

Neprimjetno, na stražnja vrata, Ana se probijala i sa svakim natjecanjem na domaćoj sceni se sve više dokazivala da pripada samom vrhu hrvatskog plivanja. Prepoznavanje njenih rezultata teče sporo. Vrijedna i posvećena kakva je, prelazila je preko svake prepreke koja joj je stajala na putu ne dajući ikome da joj naruši put kojeg toliko strpljivo i danas gradi.

Za vrijeme karantene, u zimskim mjesecima, nagovarala je svoju trenericu da se nalaze na Jarunskom jezeru i tako odrađuju plivačke treninge ne bi li nastavila napredovat i bila spremna na dan otvaranja bazena. Takav pristup doveo ju je do rekorda Hrvatske u mlađe seniorskom uzrastu u sezoni 2020 / 2021. te do isplivavanja B olimpijske norme i skorog ostvarenja njenih snova, Olimpijskih igara u Tokiju. Svjesna je da ovakvim pristupom radu ostvarenje sna - odlazak na Olimpijske igre je sve bliži.