lebron i iskupljenje

Amerikanci kažu da im Svjetsko košarkaško prvenstvo nije baš važno, ali ipak spremaju osvetu

16.09.2023 u 16:55

Bionic
Reading

Još kad su Amerikanci na velika natjecanja slali samo sveučilištarce, znalo se da im titula svjetskog košarkaškog prvaka ne znači mnogo, puno važnije su im bile Olimpijske igre. Sada, nakon dva prvenstva bez medalje, najbolji igrači NBA zazvonili su na uzbunu i pozvali na 'osvetu' ostatku svijeta dogodine u Parizu. No mnogo se toga u svijetu košarke promijenilo

Danima nakon završetka prvenstva, na kojem su trijumfirali Nijemci u finalu protiv Srbije, a Kanada odnijela SAD-u i 'utješnu' broncu, pljušte komentari i analize u američkim medijima i košarkaškim krugovima. Najbučnije je dočekan potez 38-godišnjeg LeBrona Jamesa jer je najavio potpunu mobilizaciju najvećih zvijezda NBA kako bi se u Parizu na Olimpijskim igrama stvari 'vratile na mjesto'. Očito se žele iskupiti za sve poraze koje su doživjele selekcije SAD-a, pogotovo na posljednja dva Svjetska prvenstva, na kojima su ostale bez medalje.

Već je najavljeno da će tamo na parket istrčati Stephen Curry, Kevin Durant, Jayson Tatum, Anthony Davis i ostali igrači iz 'prvog ešalona', umjesto ekipe koja se samouvjerenošću bez pokrića obrukala na natjecanju u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Jasno, nitko im nije branio da se reprezentaciji priključe i na ovom prvenstvu, pa eventualno pridonesu osvajanju šestog zlata i odmaknu se na listi osvajača zlatnih medalja od dvije inkarnacije Jugoslavije. Ili na prethodnom, kad je momčad 'ostataka ostataka NBA igrača' bila tek sedma.

  • +2
SAD - Kanada, utakmica za broncu na SP-u 2023. Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

Poziv NBA zvijezdama na 'sveti rat' dokazivanja

Zato sada pozivaju skoro na 'sveti rat' dokazivanja da u košarci postoje Amerikanci i 'oni drugi'. Samo što su ti 'drugi' sve bliži tome da budu prvi, a čak i najbolja moguća postava američkih igrača iz NBA miljama je daleko od onog jednog i jedinog Dream Teama iz 1992., čijim su se nasljednicima mnogi proglašavali, obično bez pokrića. A uvijek mogu reći - kao što piše u praktički svakoj analizi zadnjih dana - i da to vražje Svjetsko prvenstvo ne znači ništa, kad svi već ionako znaju da su jedini pravi world champions zapravo prvaci NBA. Uz gromoglasan smijeh sprintera Noaha Lylesa.

Jasno, pitanje je i koliko bi najavljena LeBronova družina bila sigurna u peto olimpijsko zlato zaredom. Mnoštvo neameričkih igrača u NBA-u naučilo je sve što treba znati o pariranju klupskim kolegama. Dokaz može biti skakačka statistika na prvenstvu, posebno utakmica u grupnoj fazi protiv Crne Gore, koja je skupila 18 skokova više od Amerikanaca, i čak 23 ofenzivna skoka (sedam ih je skupio centar Bullsa Nikola Vučević). Možete li to zamisliti u ranijim vremenima, u kojima se u NBA-u igrala obrana umjesto današnjih šuterskih treninga?

NBA je bez sumnje, uz sve mane posljednjih godina, drugi svijet u odnosu na ostale nacionalne lige. No tko su posljednjih pet godina MVP lige? Stranci. A novi tek dolaze. Ako Amerikanci nisu došli s najboljim mogućim sastavom, nisu ni drugi, recimo Srbija, Grčka, Francuska... Ne samo da nisu došli s najboljim sastavom, nego su im u pravilu izostala najzvučnija imena, baš kao Amerikancima (makar ne u tolikom broju). Čak i novi svjetski prvaci Nijemci nisu imali na raspolaganju Maxija Klebera iz Mavericksa, koji se posvađao s Dennisom Schroderom. Da se ne govori o uigranosti momčadi koje se u skoro istom sastavu nalaze za velika natjecanja.

S druge strane, Amerikanci su odigrali samo pet zajedničkih utakmica, a mnogi su se prvi put našli na istoj strani terena. Začudo, nisu se baš naročito trsili iskoristiti šansu koju im je pružio nastup na velikoj pozornici. CBS je napravio zanimljivu analizu, ocjenjujući doprinos svih igrača. Jedini s čistom peticom bio je Anthony Edwards, Mikal Bridges dobio je 'minus peticu', svi ostali su ispod toga. Zato i nije jedini ključ uspjeha 'nabildati' reprezentaciju velikim imenima. Otud i usporedba s bogovima koji su u Barceloni 1992. igrali ono finale protiv Hrvatske.

Svjestan je toga i izbornik Steve Kerr:

'Ovaj sport je globaliziran u posljednjih 30 godina. Natjecanja su teška, ovo više nije 1992. Igrači su bolji u cijelom svijetu, momčadi su bolje. Nije lako osvojiti ni Svjetsko prvenstvo ni Olimpijske igre.'

Ugledna analitička imena slažu se u jednom: Amerikance je na Dalekom istoku medalje koštala obrana. Jedini su koji su više od jednog puta primili više od 110 koševa. Uredno su postizali 100 i više poena, a gubili. I to ključne utakmice, polufinale s Njemačkom i 'mali finale' s Kanadom. Imali su najviše koševa po utakmici na prvenstvu (102,6), ali je po primljenim koševima (82 po utakmici) samo Gruzija bila lošija, a s Angolom su izjednačeni. Naprosto, igra pod okriljem FIBA-e neki je drugi sport u odnosu na današnju NBA ligu. Nije samo stvar u različitom trajanju četvrtina ili broju osobnih, nego u pristupu, pa i suđenju koje ne favorizira show s trpanjem 150 koševa po utakmici.

Komentator Associated Pressa Tim Reynolds citirao je riječi velikog Kobea Bryanta povodom prošlog Svjetskog prvenstva u Kini, još neuspješnijeg za Amerikance: 'Ne može se reći da se jaz između SAD-a i ostatka svijeta zatvara. On je zatvoren. Ne možemo jednostavno predviđati da će Amerikanci uvijek pobjeđivati, jer ne pobjeđuju.'

Mogu se Amerikanci zaklinjati u svoju dominaciju na Olimpijskim igrama, to su i zaslužili sa sedam zlata od osam nastupa. Ali na posljednjih sedam svjetskih prvenstava tri su puta ostajali bez medalje, i samo dva puta bili prvaci. Budu li se ostvarile LeBronove 'prijetnje', mogu se prilično samouvjereno nadati novom zlatu, no mogli bi se prisjetiti i činjenice na koju ih je Bryant upozorio 2019.

A on je u svoje zlatno doba bio u ulozi koju sad pokušava preuzeti LeBron James. Nakon što su na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. osvojili 'samo' broncu, to je shvatio osobno, okupio imena poput LeBrona, Dwyanea Wadea i Carmela Anthonyja te se njihov Redeem Team (Povratnički tim) prošetao turnirom u Pekingu 2008. Kako Amerikanci vole davati nadimke svojim reprezentacijama (opet se prisjetimo Dream Teama), tako su sad odlučni stvoriti Redeem 2, momčad koja će im vratiti ono što smatraju da im pripada, božanski košarkaški tron. Ili, kako neki predlažu, Avengers (Osvetnike). No trebat će se namučiti možda više nego prije. I to još u Parizu, na europskom tlu.

Sedam najboljih američkih reprezentacija

Vrlo zabavni portal ClutchPoints, koji se najviše voli baviti NBA ligom, uoči Svjetskog prvenstva sastavio je listu sedam najboljih momčadi koje su Amerikanci poslali na međunarodna natjecanja. Izbor je zanimljiv, ponajviše zbog jednog dalekog putovanja u prošlost, a zapravo očekivan kad je u pitanju prvo mjesto. Krenimo obrnutim redom, kao i izvornik.

7. Olimpijske igre, 1984.

Četiri godine nakon što SAD nije sudjelovao na OI u Moskvi (tada je Jugoslavija odnijela zlato), Amerikanci su na Igre u Los Angelesu došli s najboljim što se tada moglo, jer NBA igračima još uvijek nije bilo dozvoljeno sudjelovanje. SSSR-a nije bilo na turniru zbog kontrabojkota, ali svejedno se američkim sveučilištarcima nitko nije uspio suprotstaviti. Kako i bi kad su, među ostalima, igrali mlađahni Michael Jordan, Chris Mullen i Patrick Ewing, koji su u finalu sprašili Španjolsku s 31 razlike. Jugoslavija, sa sedam Ciboninih igrača, bila je treća.

6. Svjetsko prvenstvo, 2010. - 'B Team'

Između dvaju olimpijskih zlata 2008. i 2012. održano je Svjetsko prvenstvo 2010. u Turskoj, na koje se, slično kao ove godine, nisu odazvale najveće zvijezde koje su činile Redeem Team. No mlađi igrači zgrabili su priliku i zablistali. Prva imena bili su Derrick Rose, Russell Westbrook, Stephen Curry, Kevin Love i Kevin Durant, uz veterane Tysona Chandlera i Lamara Odoma. Za mnoge od njih bio je to početak blistave karijere. Sve su protivnike dobili s najmanje deset razlike, a Durant je proglašen najboljim igračem prvenstva. Inače, Hrvatska je tad bila 14., u osmini finala za poen nas je dobila Srbija. Današnji svjetski prvaci Nijemci bili su 17., a danas brončani Kanađani 22.

5. Olimpijske igre, 2012.

Četiri godine nakon Redeema, na Olimpijske igre u Londonu stigla je reprezentacija opet napunjena velikim imenima - LeBron James, Kobe Bryant, James Harden, Kevin Durant, Chris Paul, Carmelo Anthony...  Do zlata su došli s uvjerljivim omjerom 8-0, premda je finale bilo iznimno napeto, a velika Gasolova Španjolska pobijeđena je samo 107-100, uz Durantovih 30 poena.

4. Svjetsko prvenstvo, 1994. - Dream Team 2

Bila su to vremena u kojima su nakon trijumfa s prvom NBA reprezentacijom 1992. Amerikanci na sličan način željeli i Svjetsko prvenstvo. Od igrača koji nisu igrali u Barceloni složili su strašnu momčad u kojoj su bili Shaquille O'Neal, Dominique Wilkins, Alonzo Mourning, Shawn Kemp, Reggie Miller... Bez problema su došli do zlata, u finalu su pomeli Rusiju s 46 razlike. Nažalost, u finalu je Rusija za dva poena bila jača od Hrvatske, pa su naši tada protiv Grčke osvojili broncu. Bila su to vremena u kojima se neigranje u finalu smatralo neuspjehom, bez obzira što je našoj reprezentaciji to bilo prvo natjecanje bez Dražena Petrovića. Dino Rađa izabran je u prvu petorku prvenstva, a Shaquille O'Neal proglašen je MVP-om turnira.

3. Olimpijske igre, 1956.

Bila su to 'nježna' košarkaška vremena, u kojima se košarka ni izbliza nije toliko globalno razmahala kao kasnije. Amerikanci su uvjerljivo osvajali olimpijske turnire kad god su nastupali, ali je u njihovim analima generacija iz Melbournea 1956. zabilježena osobito velikim slovima. Momčad su predvodili suigrači sa sveučilišta u San Franciscu i buduće NBA legende, opet suigrači u zlatnoj generaciji Boston Celticsa Bill Russell i K.C. Jones. Svi protivnici potučeni su s najmanje 30 razlike, u polufinalu je rezultat protiv Urugvaja bio 101-38 (!), a u finalu su razmontirali SSSR - sastavljen uglavnom od litvanskih igrača - s 34 razlike.

2. Olimpijske igre, 2008. - Redeem Team

Nakon šoka 2004., kad ni s NBA zvijezdama nisu došli dalje od bronce, stiglo je vrijeme za dokazivanje, Olimpijske igre 2008. u Pekingu. Rođen je Redeem Team. Predvodili su ga LeBron James i Kobe Bryant, ali ni drugi nisu puno zaostajali - Chris Bosh, Dwight Howard, Dwayne Wade, Jason Kidd, Chris Paul, Deron Williams... Do zlata su došli savršenim skorom 8-0, ali u finalu protiv Španjolske s braćom Gasol i Rubiom nije to bilo baš 'ubijanje', na kraju je rezultat bio 118-107. Hrvatska je završila turnir na šestom mjestu, s omjerom pobjeda i poraza 3-3.

1. Olimpijske igre, 1992. - Dream Team

Kad je profesionalcima iz NBA prvi put dopušteno igrati na Olimpijskim igrama, znalo se da će Amerikanci napuniti roster najboljim mogućim imenima. Momčad koju su poslali u Barcelonu najbolja je koja se ikad okupila u istom dresu, a njihov nastup bio je jedan od središnjih događaja cijelih Igara. Čak i treninzi bili su važniji od većine drugih sportova. Kako i ne bi bili kad su igrali Christian Laettner (jedini sveučilištarac), David Robinson, Patrick Ewing, Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan, Clyde Drexler, Karl Malone, John Stockton, Chris Mullin, Charles Barkley i Earvin Magic Johnson Jr. Zašto je ovaj tim najbolji svih vremena? Zato što je deset od 12 igrača iz Barcelone kasnije izabrano među 50 najboljih NBA igrača svih vremena. Zato što su osvojili turnir s prosječnom razlikom od 43,8 poena, a nitko im se nije približio na manje od 32. Za toliko su, naime, u onom mitskom finalu bili bolji od Hrvatske. Vrijedi se sjetiti i naših 12: Dražen Petrović, Velimir Perasović, Danko Cvjetićanin, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Franjo Arapović, Žan Tabak, Stojko Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Dino Rađa, Aramis Naglić. Dražen je bio drugi strijelac turnira s prosjekom od 26,7 poena. Začudo, najbolji igrač turnira nije bio Michael Jordan, nego Charles Barkley.