(NE)REGULARNO NATJECANJE

ABA liga: Mađari 'pomilovani', Hrvati na tankom ledu'

18.01.2013 u 21:56

Bionic
Reading

Skandalozno tumačenje propozicija natjecanja koje je Zadarskom listu dostavio direktor ABA lige Josip Bilić, prema kojemu mađarski Szolnoki Olaj ne može i neće napustiti ligu ako zauzme posljednje mjesto, dovelo je pod znak pitanja regularnost ovosezonskog izdanja regionalnog košarkaškog natjecanja

'Board ABA lige je na sastanku održanom 9. siječnja donio tumačenje da je u članku 8. Propozicija ABA lige definiran način na koji će klubovi ostvariti pravo igranja u ABA ligi u sezoni 2013/14. S obzirom na to da je u članku 8.6 Propozicija definirano da će u sezoni 2013/14. dva mjesta biti dodijeljena kao pozivnice momčadima Szolnoki Olaj i MZT, jasno je da se odredbe članka 8.8 Propozicija ne odnose na gore spomenute klubove. Odnosno, u slučaju da momčad Szolnoki Olaj zauzme posljednje mjesto u sezoni 2012/13, iz ABA lige neće ispasti niti jedan klub', stoji u priopćenju.

Ono što ne vrijedi za Makedonce i Mađare, vrijedi za sve ostale, dakle i Hrvate. Podsjetimo, članak 8.8. glasi: 'U cilju zaštite kvalitetnog natjecanja klub koji u sezoni 2012/13. u natjecanju ABA ligi zauzme posljednje mjesto, neće moći igrati u natjecanju ABA ligi u sezoni 2013/14.' Zadar, Cibona i Split tako će u završnih devet kola pod velikim pritiskom tražiti spasonosne bodove, a Mađari će rasterećeno ići na turistička putovanja širom regije, skupljati iskustvo i zabavljati se. Neregularno do krajnjih granica.

Bolna je spoznaja za hrvatske klubove da će zbog lošeg koeficijenta, odnosno ukupnog broja pobjeda, sljedeće sezone u ligi nastupiti samo tri hrvatska predstavnika. To znači da Cibona, Zadar, Split ili Cedevita, odnosno ona momčad koja ne izbori jedno od prva tri mjesta u domaćem prvenstvu, neće u sezoni 2013/14. igrati u ABA ligi. Mađari, koji prema trenutnom stanju na ljestvici i realnom odnosu snaga teško mogu izbjeći posljednje mjesto, ne samo da se ne moraju brinuti što im donosi završnica ABA lige, nego im je posve svejedno koji će plasman ostvariti u domaćem natjecanju.

Privatna liga ima svoje interese, ali nekih se propozicija valja držati jer kada se potpuno izgubi kompas, izgubit će se i smisao lige i interes za nju. Ovakva odluka vodstva lige vjerojatno je najviše pogodila Zadrane kojima prije dvije sezone ni činjenica da su jedni od osnivača lige nije pomogla da kao posljednja momčad na ljestvici izbjegnu ispadanje. Bili su tada spremni platiti i pozivnicu, no jasno im je rečeno da se u članak 8.8 ne smije dirati i sve to u cilju zaštite kvalitetnog natjecanja. Znači li to da je Board ABA lige svojim najnovijim tumačenjem članka 8.8 priznao da je iznimkom koju čini Mađarima svjesno narušio kvalitetu lige?