OKRŠAJ U NEDJELJU

Hamilton je vladar Austina i ne smije opet izgubiti od Rosberga!

19.10.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Nakon još jednog poraza u timskom duelu protiv Nice Rosberga u Japanu, Lewis Hamilton ove nedjelje mora pobijediti na Velikoj nagradi SAD-a koja se vozi u Austinu, na stazi na kojoj je vladao proteklih godina...

Borba za naslov prvaka Formule 1 ušla je u svoju završnu fazu, a Lewis Hamilton mora ove nedjelje smanjiti 33 boda zaostatka za Nicom Rosbergom, nastalih novom pobjedom Nijemca prije deset dana u Suzuki.

Utrka u Austinu čini se idealnom za Hamiltonov povratak u borbu za naslov. U prošlosti se na ovoj stazi zaista događalo svašta, posebno prošle sezone kada su kvalifikacije odgođene zbog kiše za nedjelju, a u utrci koja je startala po mokroj stazi nakon mnogo preokreta upravo je Britanac stigao do pobjede i matematičkog osiguranja treće F1 titule.

Hamilton ima tri pobjede u Austinu od četiri dosadašnja izdanja Formule 1 na Tilkeovoj američkoj stazi, a Sebastian Vettel jedini je uspio ovdje pobijediti Britanca 2013. godine.

Inače, utrke se u SAD-u održavaju još od samih početaka ovog sporta, vozilo se u Watkins Glenu, Phoenixu, Detroitu, Sebringu, Riversideu i Indianapolisu, a u sjećanju ostaje skandal 2005. godine kada je zbog problema s Michelin gumama startalo u utrci samo šest bolida. Michael Schumacher s pet pobjeda rekorder je na američkom tlu.

Što se staze 'Circuit of Americas' u Austinu tiče, ona se vozi u smjeru obrnutom od kazaljke na satu poput Interlagosa, a započinje atraktivnom uzbrdicom i oštrim lijevim zavojem, jednim u najzahtjevnijih u Formuli 1.


Slijedi niz brzih i srednje brzih zavoja, a prava prilika za pretjecanje je vrlo spori zavoj 11 nakon kojeg slijedi dugi ravni pravac i nova prilika za napad uoči sljedećeg zavoja. U završnom dijelu kruga ističe se niz brzih desnih zavoja pa slijede dva lijeva pod pravim kutem nakon kojih se izlazi na ciljnu ravninu. Službeni rekord staze pripada Sebastianu Vettelu iz 2012. godine, 1:39.347.

Vozači će na raspolaganju imati supermekane, mekane i srednje tvrde gube i bit će zanimljivo vidjeti koja će kombinacija biti idealna u nedjeljnoj utrci. DRS zone nalaze se na startno-ciljnoj ravnini i uoči zavoja broj 12, a vremenska prognoza kaže da se kišni kaos od prošle sezone neće ponoviti.

Osim dvoboja Rosberga i Hamiltona koji je 2015. godine odlučila pogreška Nijemca u samoj završnici utrke, bit će zanimljivo vidjeti i može li Ferrari ponovo uspješno parirati Red Bullu kao u Suzuki te može li jedna od ove dvije momčadi ugroziti Mercedes na vrhu.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 20 sati po hrvatskom vremenu, a nedjeljna utrka u 21 sat. Ne propustiti!