NOVI OKRŠAJ OVE NEDJELJE

Rosberg pod velikim pritiskom uoči domaće utrke u Njemačkoj!

29.07.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što je Lewis Hamilton u Mađarskoj ostvario treću pobjedu u nizu, Nico Rosberg ove nedjelje na stazi Hockenheim pokušat će prekinuti negativnu seriju i uzvratiti timskom kolegi...

Velike nagrada Njemačke u kalendaru je Formule 1 od samog početka. U prošlosti se vozila na spektakularnoj Nürburgring Nordschliefe 21km dugačkoj stazi, no nakon teške nesreće Nikija Laude 1976. godine prebačena je u Hockenheim, gdje je redovito održavana sve do 2008. godine. Posljednjih godina Hockenheim i skraćeni Nürburgring se izmjenjivali kao domaćini utrke, ali prošle sezone je otkazana, a sada se vraća na 4.5km dugačku stazu u Bad-Wurttenbergu na kojoj smo u prošlosti vidjeli sjajne duele i uzbudljive završnice.

U bližoj povijesti pamtimo sjajnu pobjedu Rubensa Barrichella u Hockenheimu 2000. godine nakon što se probio sa samog dna poretka i stigao do vrha, impresivnu vožnju i trijumf Lewisa Hamiltona 2008. godine, kao i onu kontroverznu Fernanda Alonsa 2010. godine, koga je Felipe Massa nakon naredbe iz boksa morao propustiti. Najuspješniji u povijesti Velike nagrade Njemačke očekivano je najveći Nijemac, Michael Schumacher koji je ovdje slavio četiri puta, dok je od aktivnih vozača Alonso ovdje trijumfirao triput.

Staza Hockenheim ring nije oduvijek ovako izgledala. Sve do 2002. godine bila je poznata po izuzetno dugim ravnim pravcima i bila je dugačka čak 6.8km, da bi nakon redizajna bila skraćena za više od dva kilometra te potpuno promijenjena i modernizirana.

Ono što je ostalo isto jest prvi iznimno brzi zavoj koji se prolazi s više od 200km/h i nudi priliku za pripremu napada uoči sljedećeg sporog dvostrukog zavoja koji pak vodi na novu dugu ravnicu, idealnu za pretjecanja.


Zavoj broj 6 jedan je od najsporijih u kalendaru Formule 1, prolazi ga se u prvoj brzini s oko 60km/h, a zatim slijedi središnji atraktivni kompleks zavoja prije ulaska u stadionski dio staze. U završnici kruga valja još izdvojiti brzi zavoj 12 kojeg zovu 'Mobile 1 Kurve', a prolazi se s više od 200km/h i na njemu viđamo najviše pogrešaka tijekom F1 vikenda. Slijedi novi kompleks zavoja i neugodna završna dva koja treba što bolje pogoditi da bi se na pravi način izašlo na startno-ciljnu ravninu.

Pirelli se odlučio vozačima ponuditi supermekane, mekane i srednje gume i bit zanimljivo vidjeti koje će se najbolje ponašati tijekom utrke. DRS zone se nalaze na dva najduža ravna dijela, uoči drugog i šestog zavoja te očekujemo pregršt pretjecanja kao i svake godine. Vremenska prognoza obećava suhu stazu i dobre uvjete za vožnju u nedjelju.

Bit će to utrka na kojoj Nico Rosberg mora odgovoriti Lewisu Hamiltonu nakon tri poraza u nizu. Na domaćem terenu se pobijedio jednom, dok je Britanac u Njemačkoj slavio dvaput i voli Hockenheim pa će to biti zaista teška misija. Iza njihovih leđa trebala bi se voditi žestoka borba između Ferrarija i Red Bulla koji su sve bliže jedan drugom, a pritisak će biti i na Vettelu koji čeka na pobjedu od prošle godine, a sve je rjeđe i na postolju.

Subotnje kvalifikacije, kao i nedjelja utrka na rasporedu su u 14 sati. Ne propustiti!