NA POMOLU PROMJENE

Legendarnoj stazi Bernie zadao konačni udarac!?

18.07.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Bernie Ecclestone i vlasnici Imole postigli su sporazum prema kojem bi se Velika nagrada Italije preselila iz Monze na konkurentsku talijansku stazu. No, sve to još mora potvrditi talijanska politička garnitura...

Podsjetimo, Monzi ističe ugovor s vlasnicima komercijalnih prava Formule 1 ove godine, a sigurno joj neće biti ponuđeni jednako povoljni uvjeti ako želi ostati u kalendaru. Naime, dosad je ova staza plaćala manje od svih ostalih svoje mjesto u sportu.

Već godinama se nagađa kako bi ovogodišnja utrka u Monzi mogla biti i posljednja, jer organizatori ne mogu podnijeti nepovoljniji ugovor. No, talijanska politika ne želi ni čuti o otpisu staze na kojoj se F1 utrke voze od samog osnutka elitnog automobilističkog natjecanja. Ta ideja posebno se ne sviđa predsjedniku talijanskog Autokluba Angelu Sticchiju Damianiju.

Ipak, promjena bi moglo biti, jer je Bernie Ecclestone već potpisao s vlasnicima staze u Imoli ugovor za sljedeću sezonu, samo ga još moraju blagosloviti autoriteti u Italiji.

'Bernie nam je poslao prijedlog i mi smo potpisali. Bit će nam drago ponovo ugostiti Formulu 1. Sve sad ovisi o Damianiju, to je političko pitanje. Treba nam odobrenje nacionalnog sportskog autoriteta. Ako zemlja izgubi Veliku nagradu Italije, to će biti problem Damianija, koji nije dopustio dogovor,' kaže za Motorsport prvi čovjek Imole Selvatico Estense.

Imola ima potporu lokalnih vlasti za održavanje utrke, no odluka je na višoj političkoj razini. Podsjetimo, riječ je o stazi na kojoj se vozila Formula 1 od 1981. do 2006. godine, a najružniji trenuci dogodili su se 1994. godine kada su na njoj poginuli Roland Ratzenberger i Ayrton Senna. Kasnije je renovirana i usporena, no zbog toga su pretjecanja postala veliki problem...