SPEKTAKL ZA VIKEND

Ovako izgleda jurnjava ludom F1 stazom u Azerbajdžanu!

14.06.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Vozači Formule 1 ovaj će vikend po prvi put kružiti uličnom stazom u Bakuu, glavnim gradom Azerbajdžana. Neki dijelovi staze su zbilja atraktivni...

Azerbajdžan je najnovija zemlja koja je uspjela naći svoje mjesto u elitnom automobilističkom natjecanju. Plaćat će čak 80 milijuna eura vlasnicima komercijalnih prava da bi bila dio F1 kalendara, ali bit će to odlična reklama za zemlju bivšeg SSSR-a koja se nalazi na obali Kaspijskog jezera.

Riječ je o još jednoj uličnoj utrci koja bi po atraktivnosti trebala biti na nivou Singapura ili Monte Carla. Ima 20 zavoja i prolazi starim dijelom Bakua, a posebno atraktivno djeluje kompleks nakon osmog zavoja. Tako uzak dio staze već dugo nismo imali u Formuli 1.

'Bit će to jedna od najbržih uličnih utrka i krug kroz povijesni dio grada stvorit će poseban ugođaj. Ulice su vrlo zatvorene i to ovu stazu čini vrlo atraktivnom,' izjavio je Bernie Ecclestone uoči utrke.


Na stazi će se juriti na pojedinim dijelovima brzinama oko 340km/h, a zatim slijede uski zavoji u kojima nema mjesta za dva bolida. Stručnjaci upozoravaju da bi utrkivanje ovdje mogli biti opasno, ali svi se nadaju da će vikend proći bez većih incidenata.

Favoriti su i dalje vozači Mercedesa, Lewis Hamilton i Nico Rosberg, ali Ferrari i Red Bull mogli bi iznenaditi na stazi na kojoj nitko nikad nije vozio. Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u 15 sati po hrvatskom vremenu. Ne propustiti!