DOBRA ODLUKA ILI NE?

Iznenadna promjena pravila u F1 uoči sezone!

24.02.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Strateška grupa Formule 1 odlučila je promijeniti sustav kvalifikacija, a novi stupa na snagu već na prvoj utrci sezone 20. ožujka u Melbourneu...

Formula 1 očajnički pokušava vratiti svoju atraktivnost. Baš zato stupaju na snagu promjene u kvalifikacijama koje su znale biti dosadne i predvidive posljednjih sezona.

Kvalifikacije će i dalje biti podijeljene u tri segmenta, no bit će puno kompliciranije probiti se do samog vrha. Naime, nakon prvih sedam minuta u Q1 rundi u sljedećih devet minuta svakih 90 sekundi ispadat će po jedan, u tom trenutku najsporiji vozač dok ih ne ostane samo 15.

U drugoj Q2 rundi pravila su ista, a u završnu rundu ulazit će samo osam najboljih, a ne deset kao prethodnih sezona. Tamo će eliminacija početi nakon pet minuta, sve dok na stazi ne ostanu samo dvojica i padne odluka o onome tko će startati s pole pozicije.

Ovakav sustav kvalifikacija onemogućit će vozačima sjedenje u boksu i čekanje do posljednjih minuta izlazak na stazu te grubo kazniti svaku pogrešku, ispadanjem puno ranije od očekivanog.