VELIK INTERES

Rally Kumrovec: Više od 60 posada na startu

09.02.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Gotovo mjesec dana prije početka 5. INA Rallya Kumrovec 2016. više od 60 posada prijavilo se za nastup. Uz prevladavajućih 40-ak posada iz Hrvatske, jedna trećina dolazi iz okolnih zemalja - Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije i Austrije. Među najatraktivnije ubrajaju se svakako trostruki pobjednici Janos Szilagyi i Botond Csanyi u Peugeotu 207 S2000 te slavodobitnik iz 2013. Daniel Šaškin s Mitsubishi Lancerom EVO X, koji još uvijek intenzivno traga za suvozačem.

U najjačoj klasi 1 vozila s pogonom na sva 4 kotača uz spomenute Szilagyija i Šaškina još je devet posada koje će se, sasvim sigurno, boriti za sam vrh poretka. Mađari Sandor Olle prijavljen je s Fordom Fiestom S2000, a njegovi sunarodnjaci Antal Kovacs i Zoltan Lencse s Fiestama R5. Tu su i uvijek brzi Slovenci Darko Peljhan u Lanceru EVO X i Boštjan Logar u Subaru Imprezi N14.

Zanimljive borbe očekuju se i u takozvanim malim klasama. Viliam Prodan i Zdravko Draženović u Kumrovec stižu se zagrijati za Mitropa Rally kup koji počinje 18. i 19. ožujka u Austriji. Sa svojim će vrhunski pripremljenim Peugeotom 208 R2 po prvi put nastupiti u Kumrovcu nakon 2012. godine i pokušati savladati prijevoj koji se među relijašima popularno naziva "Prodanov skok". Glavni konkurenti za vrh poretka bit će im Mađari Sabolcs Borbas i Gergely Harmos u Citroenu DS3 R3T i još dvije hrvatske posade s iskustvom nastupa u Mitropa kupu Tomas Hrvatin i Marko Stiperski u Renaultu Cliu RS te Ivica Siladić i Jasna Durak u Škodi Fabiji R2.

Po prvi put u Kumrovcu se očekuje nastup posada iz Italije. Acco Lino sa suvozačicom Serenom Annapaolom najavio je dolazak u Renaultu Cliu Maxi koji je usprkos starijem datumu proizvodnje još uvijek vrlo konkurentan na asfaltnim brzincima. Prijavljeni su još Angelo Martinis i Silvia Mosena u Citroenu Saxo VTS te Stefano Tavano i Dario Andrian u Hondi Civic Vti.
Ljubitelji automobilizma na kumrovečkim brzincima moći će nakon 4 godine moći vidjeti i vintage Ford Escort MK1 Krešimira Ravenščaka na jednom asfaltnom rallyu. Među prijavljenima našlo se još nekoliko zanimljivih povijesnih vozila poput Fiata 126 Marka Ota Juričeva Martinčeva, Zastave 850 Andreja Mraka ili Lade 2107 Gabora Vojteka.

Oktanskih uzbuđenja na 5. INA Rallyu Kumrovec 2016. neće nedostajati. Utrka počinje prologom na parkiralištu Termi Tuhelj u petak 4. ožujka, a nastavlja se brzincima u Kumrovcu u subotu. Prijave za nastup otvorene su do petka 26. veljače.