NIJEMAC TVRDOGLAV

Samo jedan F1 vozač protiv revolucionarne promjene!

05.02.2016 u 19:18

Bionic
Reading

Udruženje vozača Formule 1 traži uvođenje zatvorenih kokpita na utrkama bolida, a jedini se Nico Hülkenberg tome usprotivio...

Nakon pogibija Julesa Bianchija i Justina Wilsona prošle godine sve je više zabrinutih za sigurnost vozača tijekom utrkivanja, s obzirom da im je glava izložena potencijalnim udarima, kao i opasnim krhotinama s drugih bolida.

Udruženje vozača Formule 1 zatražilo je od FIA-e da do 2017. godine nađe rješenje kako zatvoriti kokpit te tako smanjiti opasnost za one koji se utrkuju.

'Ako postoji tehnologija koja se može adaptirati, ne vidim zašto barem ne pokušati. Sigurnosti nikad nije dovoljno,' izjavio je Fernando Alonso kojem je bolid Romaina Grosjeana prošao jako blizu glave u Belgiji 2012. godine, a također i krhotine raspadajućih Pirelli guma godinu kasnije u Silverstoneu.

Krovna automobilistička federacija sada je na potezu. Rješenje zahtijeva promjene u konstrukciji šasija, a bit će važno pronaći soluciju koja omogućuje vozačima brz izlazak iz bolida u slučaju požara.

Iako su svi aktualni F1 vozači za promjene, jedan se ipak odmetnuo i želi da stvari ostanu kakve jesu.

'Bolidi moraju ostati kakvi jesu da ne bismo sterilizirali Formulu 1. Ne možete isključiti rizik, to je dio ovog sporta. S njim ćemo izgubiti i potrebni stimulans,' kaže Nico Hülkenberg koji je prošle godine vozio Porsche na '24 sata Le Mansa' sa zatvorenom kupolom i pobijedio, no očito mu se sigurnost unutar automobila baš i nije svidjela...