VELIKI PEH VETTELA

Rosberg pregazio nervoznog Hamiltona u Austriji!

21.06.2015 u 15:34

  • +7

Formula 1, Velika nagrada Austrije

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Nico Rosberg stigao je do svoje 11. pobjede u karijeri ove nedjelje na Red Bull Ringu, ispred timskog kolege Lewisa Hamiltona i Felipea Masse u Williamsu...

Njemački 29-godišnji vozač ponovo se približio timskom kolegi i najavio žestoku borbu za titulu prvaka, kakva je viđena i prošle sezone. Drugu godinu zaredom Nico Rosberg slavio je na Velikoj nagradi Austrije i tako potvrdio da mu staza u Spielbergu iznimno odgovara.

Bila je to utrka koju je obilježio žestoki sudar Alonsa i Raikkonena već u prvom krugu, u kojem su oba vozača prošla bez težih ozljeda, iako incident nije izgledao bezazleno. Rosberg je pak na startu prošao Hamiltona, a izlazak sigurnosnog automobila nije ga izbacio iz takta. Do kraja utrke mirno je čuvao svoju prednost i na kraju dočekao pogrešku timskog kolege koja je sve riješila.

Lewis Hamilton izgubio je vodstvo u prvom zavoju, ali se držao na dvije sekunde zaostatka za Rosbergom. No, prilikom ulaska u boks napravio je pogrešku pri izlasku na stazu, prešavši zadanu liniju izlaza iz boksa. Zaradio je pet sekundi kazne dodanih na konačno vrijeme pa se morao pomiriti s drugim mjestom.

Na pobjedničkom postolju ponovo se našao jedan Williams. Kao i u Montrealu, iskoristila je britanska momčad greška Ferrarija i na kraju došla na svoje. Ovaj put Felipe Massa je završio treći, ispred Sebastiana Vettela koji je mirno držao poziciju iza 'srebrnih strijela', ali onda je izgubio dvadesetak sekundi u boksu zbog pogreške mehaničara.

Peto mjesto pripalo je Valtteriju Bottasu u drugom Williamsu, a šesto pobjedniku '24 sata Le Mansa', Nici Hülkenbergu. Bodove su još osvojili Pastor Maldonado, Max Verstappen, Sergio Perez i Daniel Ricciardo.

McLaren Honda ponovo je doživjela katastrofu. Alonso je završio utrku nakon starta u teškom sudaru s Raikkonenom, a Button je nekoliko krugova kasnije odustao zbog kvara. Razočarao je i Red Bull u vlastitom domu. Daniel Ricciardo osvojio je tek jedan bod za 'bikove', a Kvjat je ostao bez ičega u utrci koju je završilo samo 14 bolida.

U ukupnom poretku prednost Hamiltona ispred Rosberga sada se smanjila na samo deset bodova, a Britanac će za popravni imati priliku već za dva tjedna, na domaćem terenu u Silverstoneu.

VN Austrije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:30:16.930
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +00:08.800
3. Felipe Massa (Williams-Mercedes) 00:17.573
4. Sebastian Vettel (Ferrari) 00:18.181
5. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) 00:53.604
6. Nico Huelkenberg (Force India - Mercedes) 01:04.075
7. Pastor Maldonado (Lotus - Mercedes) -1 krug
8. Max Verstappen (Toro Rosso - Renault) -1 krug
9. Sergio Perez (Force India - Mercedes) -1 krug
10. Daniel Ricciardo (RedBull - Renault) -1 krug

Ukupni poredak vozača:

1 Lewis Hamilton 169
2 Nico Rosberg 159
3 Sebastian Vettel 120
4 Kimi Raikkonen 72
5 Valtteri Bottas 67

Poredak konstruktora

1 Mercedes 328
2 Ferrari 192
3 Williams 129
4 Red Bull 55
5 Force India 31