JEZIVO IZNENAĐENJE

Neočekivana opasnost uzrok najgorih nesreća ove sezone!

16.09.2014 u 16:25

Bionic
Reading

Malotko se nadao, ali izbočeni unutrašnji rubnik pokazao se kao uzrok najopasnijih automobilističkih nesreća u 2014. godini. Konstantin Terešenko i Nick Heidfeld mogu biti sretni što su se izvukli bez težih ozljeda…

Sigurnost današnjeg utrkivanja je zaista na visokom nivou, no čak ni FIA ne može predvidjeti sve opasnosti koje se mogu pojaviti pred vozačima. Ove sezone najveća od njih bila je veliko iznenađenje. Naime, unutrašnji rubnik zavoja mjesto je koje bi trebalo izazivati najmanje problema na cijeloj stazi, ali upravo dva takva uzrokovala su najteže nesreće.

Prva žrtva bio je vozač GP3 serije Konstantin Terešenko na belgijskoj Spa potkraj kolovoza. Mladom ruskom vozaču bio je to debitantski nastup, a nakon što je napravio pogrešku uoči dvostrukog zavoja, unutrašnji izbočeni rubnik katapultirao ga je u zrak, uz vrlo grubo prizemljenje.


Prošle subote nastradao je i Nick Heidfeld. Njemački veteran napao je Nicolasa Prosta u posljednjem zavoju utrke električne Formule E u Pekingu, Francuz se zabio u njega te ga time gurnuo na unutrašnji rubnik, koji je i bivšeg F1 vozača Saubera katapultirao u zrak. Također je nesreća izgledala jako ružno, no izvukao se bez težih ozljeda.


Čemu uopće služi to izbočenje na rubniku? Da vozači ne bi kratili zavoje i time stekli ilegalnu prednost. No, kaznit ih se za kršenje granica staze može i na druge načine. FIA-in direktor utrka Charlie Whiting još je u Belgiji zabilježio opasnost koju uzrokuje ovaj dizajn zavoja te smo sigurni da će se do sljedeće sezone naći bolje rješenje…