F1 U BELGIJI

Utrka na fantastičnoj Spa uvijek je puna uzbuđenja!

21.08.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana odmora, sezona Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Belgije, na stazi Spa-Franchorschamps, najdužoj i jednoj od atraktivnijih u elitnom automobilističkom natjecanju...

Ovaj vikend čeka nas prava poslastica. Utrka na fantastičnoj Spa uvijek nam je nudila vrhunska uzbuđenja u Formuli 1. Na ovoj stazi održava se Velika nagrada Belgije od samih početaka elitnog automobilističkog natjecanja, a u novijoj povijesti dogodilo se nekoliko briljantnih utrka koje ćemo još dugo pamtiti.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Izdvajamo 1998. godinu i veliki sudar nakon prvog zavoja u kojem je sudjelovalo pola vozača sa starta. U istoj utrci kasnije se dogodio legendarni sudar Schumachera i Coultharda te pokušaj međusobnog fizičkog obračuna u boksu.

Pamtit ćemo i 2000. godinu te prolazak Hakkinena pokraj Schumachera uz pomoć Zonte, što su stručnjaci proglasili najboljim pretjecanjem u povijesti Formule 1. Nezaboravna je bila i završnica utrke 2008. godine Hamiltona i Raikkonena po kiši na suhim gumama, koja je završila kontroverznom kaznom Britancu i pobjedom Felipea Masse za 'zelenim stolom'. Bilo je svih ovih godina i pregršt teških nesreća, od kojih izdvajamo strašan sudar Eddieja Irvinea i Luciana Burtija, koji je zapečatio karijeru mladog Brazilca.

Gotovo da ne možemo izdvojiti utrku na Spa koja je posljednjih godina bila potpuno dosadna. S obzirom da se radi o najdužoj i jednoj od najatraktivnijih staza u F1 kalendaru, to nije iznenađenje pa se možemo nadati uzbuđenjima i ove nedjelje.

Staza Spa dugačka je čak 7 kilometara i ima 19 zavoja. U posljednjih tridesetak godina imala je nekoliko renovacija i promjena, a od 2007. ima današnji izgled. Staza započinje teškim zavojem koji se prolazi u prvoj s oko 65km/h koji zna biti kritičan, posebno kad u njega na startu jurne 22 bolida. Slijedi kratki ravni dio pa legendarna uzbrdica i dvostruki zavoj Eau-Rouge, kojeg vozači pokušavaju proći punim gasom.


Iz Eau-Rougea se izlazi na dugi ravni dio, najbolje mjesto za pretjecanje. Slijedi oštro kočenje pa veliki središnji kompleks zavoja, od kojih izdvajamo osmi, Rivage, zahtjevni desni u kojem je vrlo lako pogriješiti. U samoj završnici nakon izlaska iz zavoja Paul Frere slijede dugi ravni dijelovi te brzi zavoj Blanchimont, jedno od najopasnijih mjesta u Formuli 1, na kojem je spomenuti Burti završio u ogradi pri više od 300km/h. Zadnji dvostruki zavoj novost je na Spa posljednjih godina, a iz njega se izlazi na startno-ciljnu ravninu.

VN Belgije, Spa-Franchorchamps

U Formuli 1 od: 1950. godine
Dužina kruga: 7.004km
Broj krugova: 44
Rekord staze: 1:47.263 (Vettel 2009.)

Ova belgijska staza jedna je od najlakših za pretjecanje, a DRS zone na startno-ciljnoj ravnini i poslije zavoja Eau-Rouge dodatno će olakšati posao vozačima. Pirelli je vozačima ponudio mekanu i srednje tvrdu komponentu guma. U prošlosti se ovdje išlo jednom, najviše dvaput u boks. Kiša je redovita pojava na belgijskoj F1 utrci i važan faktor u konačnom plasmanu, a prema ovogodišnjoj prognozi, mogla bi padati tijekom subotnjih kvalifikacija.

Što se favorita tiče, oni su po običaju vozači Mercedesa. Lewis Hamilton ima ovdje pobjedu iz 2010. godine i onu oduzetu iz 2008., dok Rosberg nije imao značajnijih uspjeha pa Britancu treba dati malu prednost. Mogao bi biti dobar i Williams koji sjajno funkcionira na brzim stazama, a ne treba otpisati niti Red Bull koji je prošle godine pobijedio sve utrke od Spa do kraja sezone. Također, impresivni Fernando Alonso u Ferrariju imat će što reći na ovoj fantastičnoj stazi.

Sve je spremno za spektakl u Belgiji, na predzadnjoj europskoj F1 utrci sezone. Termini treninga, kvalifikacija i utrke su uobičajeni. Subotnja borba za pole poziciju počinje od 14 sati, a u isto vrijeme i nedjeljna utrka. Ne propustiti!


VN Mađarske, rezultati:

1. Daniel Ricciardo (Aus / Red Bull) 1h53:05.058
2. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) +5.225
3. Lewis Hamilton (VB / Mercedes) +5.857
4. Nico Rosberg (Njem / Mercedes) +6.361
5. Felipe Massa (Bra / Williams) +29.841
6. Kimi Räikkönen (Fin / Ferrari) +31.491
7. Sebastian Vettel (Njem / Red Bull) +40.964
8. Valtteri Bottas (Fin / Williams) +41.344
9. Jean-Eric Vergne (Fra / Toro Rosso) +58.527
10. Jenson Button (VB / McLaren) +1:07.280...

Ukupni poredak:

1. Nico Rosberg (Njem / Mercedes) 202 bodova
2. Lewis Hamilton (VB / Mercedes) 191
3. Daniel Ricciardo (Aus / Red Bull) 131
4. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) 115
5. Valtteri Bottas (Fin / Williams) 95...

Redoslijed konstruktora:

1. Mercedes 393
2. Red Bull 219
3. Ferrari 142
4. Williams 135
5. Force India 98

Sve sažetke pogledajte ovdje