F1 U MAĐARSKOJ

Hoće li Hamilton skinuti Schumachera u Budimpešti?

23.07.2014 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon uzbudljive utrke prošli vikend u Hockenheimu, ovaj nas čeka nova F1 poslastica: Velika nagrada Mađarske, na kojoj je Lewis Hamilton apsolutni favorit za pobjedu...

Utrka u Mađarskoj dio je kalendara Formule 1 od 1986. godine. Iako se elitno automobilističko natjecanje u posljednjem desetljeću okrenulo velikim tržištima, Hungaroring iz godine u godinu opstaje i niti jedne sezone nije otkazan te ima ugovor do 2022. godine.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i putem MAXtv To Go i Pay-Per-Day usluge te na online servisu match.tportal.hr. MAX Auto Moto paket možete kupiti OVDJE.

Vrućina, lijepe djevojke, teško pretjecanje. Tako je opisao F1 spektakl u Budimpešti Mark Webber prije nekoliko godina. U prošlosti ovdje smo vidjeli nekoliko zanimljivih utrka. U sjećanju nam ostaju prve pobjede u karijeri Jensona Buttona 2006. te Heikkija Kovalainena 2008. godine, kao i krasan nastup Damona Hilla u Arrowsu 1997. koji je završio kvarom u zadnjem krugu te čudesna vožnja i pobjeda Michaela Schumachera s tri ulaska u boks 1998. godine.

Kao i na mnogim drugim stazama, Schumacher je na čelu najuspješnijih s četiri pobjede, ali tamo nije sam. Toliko puta slavio je i Lewis Hamilton, koji će ove godine imati priliku skinuti njemačkog velikana s vrha i postati kralj Mađarske. Riječ je o jednoj od omiljenih staza 29-godišnjeg Britanca, uz Montreal i Singapur, na kojoj će ga biti jako teško pobijediti, posebno sada kada ima šampionski bolid kojim upravlja.

Hungaroring je staza puna izazova, prava vozačka. Dugačka je 4.381km, sastoji se od 14 zavoja, a u prošlosti je najveća nada za pretjecanje bila startno-ciljna ravnina. Nova tehnologija pohranjivanja energije te problematične Pirelli gume mogle bi vozačima ove sezone omogućiti napade i na nekim drugim mjestima.

Prvi zavoj u Budimpešti mjesto je s najviše međusobnih sudara vozača. Prolazi se u drugoj s oko 90km/h, a dobar izlaz nužan je za sljedeći zavoj, jednako oštar, na kojem je bilo pregršt vozačkih pogrešaka u prošlosti te ponešto hrabrih pretjecanja. Slijedi kratka ravnina pa središnji atraktivni kompleks zavoja, u kojem izdvajamo dugi peti koji se prolazi s 150km/h pa slijedi oštro kočenje i zahtjevni dvostruki zavoj.


Nakon ove šikane slijedi niz srednje brzih zavoja na kojima je držanje bolida krucijalno za brzi krug, a zatim desni zavoj broj 12 koji traži oštro kočenje i precizan prolazak s oko 115km/h. Zadnja dva zavoja su iznimno duga i potrebno je savršeno pogoditi putanju kako bi vozač izgubio što manje vremena te izašao na startno-ciljnu ravninu s optimalnom brzinom.

Velika nagrada Mađarske, Hungaroring

U Formuli 1 od: 1986.
Broj krugova: 70
Dužina kruga: 4.381
Najbrži krug: 1:19.071 (Schumacher 2004.)

Pirelli vozačima za ovu utrku nudi srednje i mekane gume. Bit će zanimljivo vidjeti koje će bolje funkcionirati u nedjelju. DRS zone su na startno-ciljnoj ravnini te uoči drugog zavoja, gdje očekujemo i većinu napada te pokoje pretjecanje. Neće ih biti previše. Prognoza vremena pak kaže da bi moglo biti pljuskova u nedjelju, no pitanje je hoće li oni biti baš u vrijeme utrke.

Osim Hamiltona koji sjajno vozi svake godine u Budimpešti, među favorite možemo još dodati vodećeg čovjeka ukupnog poretka, Nicu Rosberga, koji nema velikih uspjeha u karijeri na ovoj stazi, no ako neće ove godine biti brz u dominantnom Mercedesu, neće nikad. Vozačima Red Bulla Sebastianu Vettelu i Danielu Ricciardu mogla bi više odgovarati ova zavojita staza od prethodnih, a ne treba otpisati ni probuđeni Williams mladog Bottasa i Masse, koji djeluje sjajno na posljednjim utrkama.

Budimpešta je posljednja utrka u F1 kalendaru prije velike ljetne pauze i ne bi ju valjalo propustiti. Raspored treninga, kvalifikacija i utrke je standardni. U subotu u 14 sati počinje borba za startne pozicije, u nedjelju u isto vrijeme utrka. Jedva čekamo!


Velika nagrada Njemačke, rezultati

1. Nico Rosberg (Mercedes)
2. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +20.7 s
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +22.5 s
4. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault) +44.0 s
5. Fernando Alonso (Ferrari) +52.4 s
6. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault) +52.5 s
7. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +64.1 s
8. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +84.7 s
9. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) +1 krug
10. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +1 krug

Redoslijed vozača

1. Rosberg 190
2. Hamilton 176
3. Ricciardo 106
4. Alonso 97
5. Bottas 91

Redoslijed konstruktora

1. Mercedes 366
2. Red Bull Racing 188
3. Williams 121
4. Ferrari 116
5. Force India 98

Sažetke ostalih utrka pogledajte ovdje