ZAHTJEVNA STAZA

U Šangaju nas čeka veliki F1 uskršnji okršaj!

17.04.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Ovaj vikend na rasporedu je četvrta utrka F1 sezone, Velika nagrada Kine, na kojoj će Nico Rosberg pokušati uzvratiti Lewisu Hamiltonu za bolan poraz prije dva tjedna...

Utrka Formule 1 u Šangaju se vozi od 2004. godine, a ostaje u sjećanju kao ona na kojoj je Mercedes ostvario svoju prvu pobjedu u modernoj povijesti, 2012. godine. Bila je to također i prva pobjeda Nice Rosberga, vodećeg čovjeka ovogodišnjeg prvenstva. Najuspješniji ovdje bili su u prošlosti Fernando Alonso i Lewis Hamilton s po dvije pobjede, a trijumfom su se okitili i drugi veliki vozači posljednjeg desetljeća: Vettel, Button, Raikkonen, Schumacher te u prvom izdanju Barrichello.

Gledajte Formulu 1!

Sve slobodne treninge, kvalifikacije te sve nedjeljne utrke gledajte na MAXtv-ovom kanalu, MAX GP! Utrke možete gledati i na pay-per-view servisu match.tportal.hr

Kineska F1 utrka vozi se na stazi dugačkoj 5.4km koja ima 16 zavoja i ne pretjerano originalni naziv 'Shanghai International Circuit'. U svojim počecima vožena je u jesen, u samoj završnici prvenstva, da bi je posljednjih godina prebacili u raniji travanjski termin.

Staza u Šangaju ima nekoliko atraktivnih izazova, a najveći su upravo prva dva zavoja, originalna tvorevina dizajnera Hermanna Tilkea. Riječ je o izuzetno dugačkom dvostrukom desnom zavoju, nakon kojeg slijedi oštri lijevi u koji treba ući s oko 85km/h i nije ga lako pogoditi.


Slijedi ravni dio pa oštri desni zavoj broj 6, a nakon njega prilično ritmični središnji dio staze. Veliki izazov je i lijevi zavoj broj 11, na kojem vozači rade najviše pogrešaka, s obzirom da se traži jako kasno kočenje te idealna putanja i priprema za sljedeći beskrajno dugi desni zavoj.

Na kraju još imamo jedan od najdužih ravnih dijelova uopće u F1 kalendaru, pa iznimno spori zavoj 14, koji se prolazi brzinom 70km/h, a nakon njega još posljednji lijevi relativno brzi zavoj te zatim startno-ciljna ravnina.

Velika nagrada Kine

Staza: Shanghai International Circuit
Dužina: 5.451km
Broj krugova: 56
U F1 od: 2004. godine
Rekordan krug: 1.32.238 (Michael Schumacher)

Kao i prošlih godina, imamo dvije DRS zone, na startno-ciljnoj ravnini te uoči zavoja broj 14 pa s pretjecanjem vozači sigurno neće imati problema. Pirelli vozačima nudi mekanu i srednju komponentu guma, a što se tehničke izdržljivosti bolida tiče, očekujemo manje kvarova nego na samom početku sezone, s obzirom da su momčadi sad već značajno unaprijedile svoje ovogodišnje bolide po tom pitanju. Vremenska pak prognoza kaže da je kiša moguća, posebno u subotu na kvalifikacijama.

Što se favorita tiče, to su naravno vozači Mercedesa, no teško je reći koji. Riječ je o stazi na kojoj je Nico Rosberg izuzetno brz. S druge strane, Hamilton je navikao ovdje pobjeđivati, no Šangaj mu je u lošem sjećanju još od 2007. godine, kada je ovdje prilikom ulaska u boks napravio pacersku pogrešku i to ga je kasnije koštalo naslova prvaka. U svakom slučaju, čeka nas žestoka borba na vrhu kao i u Bahreinu, a vjerujemo da će Red Bull biti nešto bliže. Za Ferrari nismo sigurni.

F1 vikend u Kini započinje u petak slobodnim treninzima rano po hrvatskom vremenu. Kvalifikacije su na rasporedu u 8 sati u subotu, a utrka u 9 na Uskrs. Ne propustiti!


Velika nagrada Bahreina, rezultati:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:38:42.743
2. Nico Rosberg (Mercedes) +1.085
3. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +24.067
4. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) +24.489
5. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +28.654
6. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) +29.879
7. Felipe Massa (Williams-Mercedes) +31.200
8. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +31.800
9. Fernando Alonso (Ferrari) +32.500
10. Kimi Räikkönen (Ferrari) +33.400

Ukupni poredak vozača:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 61
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 50
3. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) 28
4. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) 26
5. Jenson Button (VB / McLaren) 23

Poredak konstruktora:

1. Mercedes 111
2. Force India 44
3. McLaren 43

Sažetke utrka pogledajte ovdje