JAPANCI SE VRAĆAJU

F1 vijest dana: McLaren i Mercedes prekidaju suradnju!

16.05.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Kao što se i nagađalo posljednjih dana, japanska Honda potvrdila je povratak u Formulu 1 kao dobavljač motora McLarenu od 2015. godine

Podsjetimo, Honda se povukla iz Formule 1 na kraju 2008. godine u kojoj je imala svoju vlastitu momčad. Ekipu je prodala Rossu Brawnu koji je s njom sljedeće godine osvojio dvostruku titulu pa možemo reći da je potez japanske tvornice bio jedan od najgorih u povijesti Formule 1.

Pet godina kasnije Honda je potvrdila povratak u Formulu 1 i to kao dobavljač motora McLarenu, momčadi s kojom je harala krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

McLaren već duže vrijeme, od 1995. godine koristi Mercedesove motore, no od 2015. godine ponovo će se vratiti na Hondine, koja već duže vrijeme radi na novom 1.6-litarskom turbo V6 motoru i to je bila prevaga koja je donijela suradnju s ekipom iz Wokinga.

U razdoblju Mercedesovih motora McLaren je osvojio tri titule vozačkih prvaka, dvije s Hakkinenom i jednu s Hamiltonom te jednu konstruktorsku titulu uz 76 pobjeda. U doba Honde osvojio je u pet godina četiri konstruktorska naslova, uz isto toliko vozačkih.