VELIKI DUQUE

Orlando pobjedom otvorio sezonu skokova

15.03.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Unatoč opasnosti od cunamija izazvanog potresom u Japanu, prvo natjecanje Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2011. održano je ovoga vikenda na Uskršnjem otoku, na lokalnom jeziku zvanom Rapa Nui, koji lokalno stanovništvo naziva još Te pito o Te Henua, tj. pupak svijeta. Slavio je višestruki prvak, Kolumbijac Orlando Duque

Iako je zbog razornog potresa u Japanu tome otoku u središtu Tihoga oceana prijetila opasnost od cunamija pa se dio stanovništva s obale sklonio u više predjele, razorni valovi, srećom, nisu stigli do njegovih obala.

Natjecanje je pratilo 2.000 gledatelja, a deveterostruki svjetski prvak, Kolumbijac Orlando Duque ostvario je uvjerljivu pobjedu, s više od 40 bodova prednosti pred drugoplasiranim Silčenkom.

Prije točno sedam mjeseci Duque je pobijedio na zadnjoj postaji sezone 2010, što mu je osiguralo drugo mjesto u ukupnom poretku. Kolumbijac tim rezultatom nije bio baš sasvim zadovoljan pa je već tada najavio da će u 2011. vratiti naslov. Nakon intenzivnih priprema za predstojeću sezonu, 36-godišnji je Duque svojim nastupom na njenom otvorenju svima pokazao koliko je odlučan u toj namjeri.

Za svoj je posljednji skok na Uskršnjem otoku dobio desetku. 'Kad sam skočio, osjećao sam da sam bio vrlo dobar, a kad sam izronio, moj su osjećaj potvrdile i ocjene. Sretan sam!'

Na drugo se mjesto plasirao Rus Artem Silčenko, a treći je bio aktualni prvak, Britanac Gary Hunt, čiji premijerni ovosezonski nastup nije bio baš sasvim uvjerljiv.

Na Uskršnjem je otoku predstavljen i novi format natjecanja pa svaki natjecatelj izvodi tri skoka. Gledatelji su u zaljevu Mataveri Otay imali priliku vidjeti ukupno 52 skoka, jer je za nastup na Uskršnjem otoku 'wild card' dobio Brazilac Jucelino Alves de Lima Jr, koji je završio na 12. mjestu.

Sljedeća je postaja Meksiko - na poluotoku Yucatanu 10. travnja.

Red Bull Cliff Diving 2011, Uskršnji otok – rezultati:

1. Orlando Duque (Kolumbija) – 471, 90 bodova
2. Artem Silčenko (Rusija) – 428,80 bodova
3. Gary Hunt (Velika Britanija) – 399, 65 bodova