PLASMAN U ELITU

Trijumf Hrvata među ledenim gladijatorima

05.02.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Nakon što je među 96 debitanata i predstavnika 'malih' zemalja po svjetskom rankingu Hrvoje Starjački ostvario 31. rezultat u individualnom spustu, prvak Hrvatske trijumfirao je u svojoj premijernoj grupnoj utrci i plasirao se među elitu - 64 najbolja 'ledena gladijatora' svijeta

U ključnoj 'tekmi' u Valkenburgu 24-godišnji je rekreativni klizač i extreme-višebojac iz Zagreba nadmašio domaćeg kandidata Nick de Jonga i susjeda mu, Belgijanca Xaviera Trautschta.

'Bio sam brži i pametniji', zaključio je naš Mrva te pojasnio:

'Važno je brže krenuti od protivnika, onda 'peglaš', startna strmina je opasna, pa i na stepenicama treba biti pažljiv, ostalo nije bilo tako teško. Naročito kad sam se riješio pratnje, obojica su pali po putu.'

U subotu u 18,45, pod reflektorima, uz ostatke jedinog nizozemskog dvorca smještenog na uzvisini (a i one su ondje rijetke!), Hrvoje Starjački pokušat će ono što prije dva tjedna nije ni mogao sanjati.

Tek je tada u Areni Zagreb krenuo u adrenalinsku avanturu zvanu Red Bull Crashed Ice. U nedjelju, 23. siječnja, pred više od 10.000 gledatelja Arena Ice Fevera izborio je nastup na 2. utrci ovogodišnjeg svjetskog prvenstva. Sada je u klizaljkama pionira ovog sporta, Hrvoja Appelta.

Osjetit će 20.000 glasova uz stazu, škripu leda i ramena trojice protivnika u istoj smrznutoj uskoj 'cijevi', opasnoj poput bob staze. Pet grupnih utrka, pet puta mora biti među dvojicom najbržih - i ponovit će Appelta - to je put do postolja.

'Mogu dalje od prve runde, bit ću još jače nabrijan', tvrdi Hrvoje i žuri dalje:

'Moram se naspavati, idem još u saunu opustiti mišiće, pa u horizontalu.'

Da, u ravnoj Nizozemskoj Hrvoje je jedan od onih koji su petak odradili uspravno, bez padova. I može biti ponosan.

U Valkenburgu ima i dosta padova