WINTER X GAMES XV

Zimski sportovi iz druge galaksije

03.02.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Prošlog vikenda u Aspenu su održane 15. zimske X Games. Dok smo mi navijali za pomahnitalog Ivicu, ondje su klinci pomaknuli granice manje-više svih disciplina najvećeg extreme natjecanja na svijetu

Seb Toots na slopeu

Svejedno je odakle krenuti. Ako prednost damo damama, znajte da je Kelly Clark izvela prvi ženski 1080 u halfpipeu. Kanađanka Kelsey Serwa doslovno se na zadnjem skoku bacila na glavu za zlato u skier X-u ispred velike Ophelie David (koja je isto kroz cilj prošla u padu). Na SBD slopeu slavila je mlada Finkinja Enni Rukajarvi, vodeća i u poretku TTR World Toura, ski slopestyle uzela je povratnica Kaya Turski, a na SBD crossu Lindsey Jacobellis osvojila je svoje četvrto zlato.

Dečki su bili još luđi. Da nije Shauna Whitea, mogli bismo pričati o smjeni generacije. Prvo snowboard. Shaun White prvi se put u karijeri nije plasirao u finale slopestylea. Dobro za njega jer ne znamo kako bi nadmašio kanadske klince (i najbolje prijatelje) Sebastiana Toutanta i Marka McMorrisa koji su s nevjerojatnom lakoćom osvojili prva dva mjesta na slopeu. Ipak, White se (u kožnoj jakni) vratio u svom dvorištu - superpipeu i izvrtio dva double corka (drugi 1260 na petom hitu!) za četvrto zlato ispred Scottyja Laga.

Poseban spomen zaslužio je zlatni iz best tricka Torstein Horgmo. Iz trećeg pokušaja izvrtio je prvi triple cork na natjecanju! Sa slomljenim rebrima. Kasnije je izjavio da je to nešto najgluplje što je u životu napravio.

Ženski skier X na cilju...

Skijaši su također poklekli pred mladim snagama. Kevin Rolland u superpipeu ponovno je dominirao nad starijim i poznatijim Simonom Dumontom. Štoviše, između njih se ugurao lokalni klinac iz Aspena, 15-godišnji Torin Yater-Wallace. Big air pripao je rookieju Alexu Schlopyju. Na slopeu je Sammy Carlson, po mnogima najbolji freestyler današnjice, napokon dočekao prvo zlato, dok je u skier X-u ispred favorita Chrisa Del Bosca osvojio John Teller.

Jedino u motornim sanjkama nije bilo iznenađenja. Utrku je peti put osvojio Tucker Hibbert, a freestyle i best trick Daniel Bodin na snowmobileu ozlijeđenog Levija LaValleea.

Ukratko, deseci tisuća gledatelja u Aspenu i milijuni pred TV ekranima svjedočili su golemom skoku ekstremnih disciplina. Pisala se nova povijest, izvedeni su trikovi za koje se mislilo da su nemogući, a sigurno su se pojavile i neke nove zvijezde Sočija 2014.

Najbolje iz Aspena 2011!